Er zijn allerlei momenten in je leven waarop je zenuwachtig kunt worden voor wat gaat komen. Dat je af en toe zenuwachtig bent is op zich wel logisch, zoals wanneer je een spreekbeurt moet houden, voor het eerst gaat optreden met je band of als stand-up komiek. Maar er kan meer aan de hand zijn als je heel consistent of consequent zenuwachtig bent op andere momenten.
In dit blogartikel gaan we dieper in op zenuwachtig zijn, de oorzaken en wat je hiertegen kunt doen.
Altijd zenuwachtig
Als je altijd zenuwachtig bent heb je eigenlijk last van chronische angst. Dat is helemaal niet zo handig. Dit kan namelijk allerlei fysieke en mentale gevolgen voor je hebben. Bijna 1 op de 5 mensen hebben last van deze angst.
Fysiek gezien kan altijd zenuwachtig zijn leiden tot hoge bloeddruk en zelfs dodelijke problemen aan je aderen. Dit komt onder andere doordat je reactie als er daadwerkelijk iets stressvols gebeurt nog groter is dan bij mensen vide verder niet zo zenuwachtig ingesteld zijn[1].
Daarbij kun je meer last hebben van hyperventileren als je altijd zenuwachtig bent. Als je dit dan opmerkt, kun je er ook nog eens negatievere gedachten over hebben[2].
Mentaal gezien kan altijd zenuwachtig en angstig zijn bijdragen aan de ontwikkeling van depressie. De fase waarin de altijd zenuwachtig zijn, verandert naar een depressie kun je herkennen aan:
- Meer paniekaanvallen.
- Anderen de schuld geven van problemen.
- Bang om ziek te worden (hypochondrie).
- Meer angst.
- Slapeloosheid.
- Vertraging van denken en bewegen[3].
Omdat chronische zenuwachtigheid of chronische angst voor zoveel problemen kan zorgen is het des te belangrijker om hier iets tegen te doen.
Zoals achterhalen waar die zenuwachtigheid vandaan komt en die oorzaak oplossen. Dit is iets waar een hypnotherapeut mensen mee helpt. Meta-onderzoek, een soort onderzoek wat resultaten van meerdere onderzoeken samenvat, laat ook zien dat hypnose goed werkt om angsten te verminderen. Dit wordt nog beter als de hypnotherapie gecombineerd wordt met andere therapeutische technieken[4].
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan NLP of cognitieve gedragstherapie.
Als je geen zin hebt om je angsten te bespreken met een hypnotherapeut kan zelfs zelfhypnose helpen om minder last te hebben van angst. Het helpt dan wel als je een redelijke mate van hypnotiseerbaarheid hebt. Dit helpt om je bloeddruk te verlagen en om je beter te voelen. Dit werd ook getest met een psychische test en niet alleen doordat deelnemers aan het onderzoek dit zelf ondervonden[5].
De zelfhypnose opname hielp om te ontspannen en mensen kregen suggesties om op een andere manier naar hun problemen te kijken.
Altijd zenuwachtig voor werk
Je kunt ook niet altijd zenuwachtig zijn, maar wel altijd zenuwachtig zijn voordat je naar je werk gaat. Wat is er dan aan de hand?
Interessant genoeg kan dit aan het werk liggen en aan andere zaken.
Als het gaat om het werk kan het zo zijn dat je zenuwachtig wordt, omdat de werkdruk simpelweg erg hoog is. Ook spelen factoren als prestatiedruk, sociale spanningen op het werk, sociale isolatie, altijd bezorgd zijn en angst een rol bij zenuwachtigheid voor het werk[6].
Ook het type werk dat je hebt kan voor zenuwachtigheid zorgen. Heb je bijvoorbeeld werk waarbij je vooral met je handen aan de slag bent? Dan word je vaak minder zenuwachtig dan wanneer je een baan hebt met veel verantwoordelijkheid, of waarbij je bepaalde kennis moet hebben.
Een CNC frezer kan bijvoorbeeld nerveuzer zijn dan iemand die met een simpeler apparaat werkt.
Factoren die bijdragen aan nervositeit voor het werk zijn:
- Leidinggeven
- Doceren
- Contact met mensen
- Rijden
- Met moeilijke apparatuur werken[7]
Als je kijkt naar deze onderzoeken kunnen er meerdere overtuigingen ten grondslag liggen aan altijd zenuwachtig zijn voor je werk, zoals overtuigingen over:
- Verantwoordelijkheden.
- Presteren.
- Hoe je omgaat met collega’s.
- Of je kennis goed genoeg is.
Dit zijn allemaal overtuigingen waar een hypnotherapeut mee kan helpen. Als je bijvoorbeeld angsten hebt over hoe goed je kunt presteren of dat je goed genoeg bent kun je last hebben van het oplichterssyndroom.
Deze problemen zijn allemaal op te lossen met hypnotherapie, omdat het gaat over regels die je ooit hebt bedacht. Met hypnotherapie kun je die regels een update geven, zodat je zonder zenuwen naar je werk gaat.
Als collega’s dan vervelend doen, dan kun je erom lachen in plaats van dat je je op je tenen getrapt voelt. (En als het echt te ver gaat, lach je helemaal tot aan de manager of de HR-afdeling)
Ook kan je zenuwachtig zijn omdat je langdurig ziek bent geweest en weer mag re-integreren. Zelfs als je nog last hebt van chronische pijn. Helaas hangt chronische pijn vaak samen met sociale angsten. Die combinatie kan het met name lastig maken om weer aan het werk te gaan.
Dit kan elkaar versterken als je de hele tijd gedachten hebt over hoe angstig je bent voor bijvoorbeeld je collega’s en hoe erg de pijn kan worden. Gelukkig is het kunnen vragen om oplossingen voor pijn gerelateerde problemen al iets wat dit ongezonde probleem kan doorbreken[8]. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van materialen die je helpen om je werk pijnloos uit te voeren.
Dan is het vooral de belemmering dat iemand het bijvoorbeeld lastig vindt om om hulp te vragen of om grenzen aan te geven die zorgt voor zenuwen voor het werk.
Met hypnotherapie kun je goed oefenen in het aangeven van grenzen en het aangeven dat je bepaalde hulp nodig hebt, zoals een ergonomische muis. Dit is iets wat je onder hypnose kunt oefenen met visualisaties. Daardoor wordt de kans ook groter dat je in het echt ook hulp vraagt als je dat nodig hebt, of je grenzen aangeeft. Zoals dat je niet overwerkt, omdat langdurig werken zorgt voor pijn.
Zenuwachtig voor vakantie
Dan heb je ook nog de tegenhanger van zenuwachtig zijn voor je werk, namelijk juist zenuwachtig zijn voor je vakantie.
Dit kan op meerdere momenten een probleem worden, zoals tijdens het plannen van de reis en als je daadwerkelijk vertrekt naar je bestemming.
Het kan een probleem zijn als je graag in controle bent, wat op reis simpelweg niet altijd het geval is.
De stress kan dus al beginnen tijdens het plannen van de vakantie. Je gaat je namelijk ook bezighouden met wat mis kan gaan en daarvoor wil je dan een plan B organiseren[9].
Die angst kan dus ook gaan over dat je op je bestemming minder steun hebt dan thuis. Familie en vrienden zijn bijvoorbeeld niet in de buurt. Je bent bang dat je niet goed kunt communiceren met mensen op de bestemming[10].
Het leuke is, dat we niet meer in 1990 leven. We hebben nu apps en zelfs met Google translate kun je jezelf verstaanbaar maken, anderen kunnen zich naar jou verstaanbaar maken. Er zijn zelfs apparaatjes die live vertalen wat je zegt. Je hoeft inmiddels dus eigenlijk niet eens een andere taal dan Nederlands te leren.
Met hypnose kun je jouw zelfvertrouwen versterken en weer even goed naar boven halen hoe zelfredzaam je bent.
Jezelf minder zenuwachtig maken
Er zijn meerdere manieren om jezelf minder zenuwachtig te maken, we gaan even in op wat je fysiek en mentaal kunt doen.
Fysiek:
Om direct zenuwachtigheid te verminderen is het belangrijk om je parasympatische zenuwstelsel te activeren. Dit is het deel van de zenuwen wat onbewust ervoor zorgt dat je bloeddruk lager wordt, je hart minder snel klopt en je dus minder snel last krijgt van allerlei fysieke gezondheidsklachten.
Hiervoor kun je gebruikmaken van diepe ademhaling en spierontspanning[11]. Dit zijn ook belangrijke stappen tijdens zelfhypnose.
Ook kun je meer fysieke activiteiten doen die je leuk vindt, zoals yoga en dansen, om minder last te hebben van zenuwen en angsten[12].
Mentaal:
Een manier om jezelf minder zenuwachtig te maken is door je emotionele intelligentie te ontwikkelen. Op die manier kun je beter bepalen wat voor zenuwen je hebt, waardoor dit komt en hoe je jezelf kalmeert om hier minder last van te hebben.
Dit helpt ook tegen angst in het algemeen[13].
Daarnaast kun je zenuwachtige gedachten dubbelchecken. Ben je bijvoorbeeld zenuwachtig voor je werk of vakantie en heb je dan bepaalde gedachtes? Vraag jezelf dan eens af of die gedachte wel waar is? Door om te denken kun je ook veel doen om zenuwen te verminderen[14].
Een hypnotherapeut helpt hier ook mensen mee.
Ook kun je lastige situaties van tevoren visualiseren, zodat je alvast bedenkt hoe je omgaat met die situatie[15]. Heb je bijvoorbeeld lastige collega’s die keer op keer dezelfde “grappen” maken? Met een visualisatie en een plan voor een goede comeback zorg jij ervoor dat het helemaal niet meer spannend is om naar je werk te gaan.
Ook hiermee kan een hypnotherapeut mensen helpen.
Hypnose leren
Hypnose leren kan ontzettend veel doen om jezelf en andere mensen te helpen. Wil je weten hoe hypnose precies die voordelen behaalt die in dit artikel benoemd zijn? Kom dan eens naar een gratis masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en opleidingen. Dan zie je direct demonstraties van hypnotherapie en zelfs tijdens de evenementen leer je al een paar hypnosetechnieken waarmee je jezelf en anderen kunt helpen.
Klik hier voor onze opleidingen.
Heb je een vraag over onze opleiding? Plan hier een gratis 1-op-1 gesprek.
Bronnen:
[9] https://www.researchgate.net/publication/346055267_Anatolia_An_International_Journal_of_Tourism_and_Hospitality_Research_Beyond_travel_dreaming_planning_check-in_boarding_stress