Angststoornis: Hypnose om angst te overwinnen
27 augustus 2020 
in Angst
6 min. leestijd

Angststoornis: Hypnose om angst te overwinnen

Een angststoornis is super vervelend, maar wat kun je er nu tegen doen? Een angststoornis kan met hypnose worden opgelost als je liever geen medicijnen neemt om minder last te hebben van je angst. Dit zorgt ervoor dat je weer zorgeloos verder kunt met je leven, of in ieder geval alleen met zorgen die reëel zijn doordat je niet meer met onbelangrijke angsten bezig bent.

Angst is namelijk heel normaal en handig. Het is een systeem van je lichaam, een emotie om je te waarschuwen voor gevaar. Het is bijvoorbeeld heel logisch dat je angstig wordt van een vrachtwagen als jij de weg probeert over te steken.

Maar als je te vaak en om niet logische redenen last hebt van angst, kun je last hebben van een angststoornis.

Wat is een angststoornis?

Een angststoornis is een stoornis die het meeste voorkomt wanneer mensen last hebben van een mentaal probleem[1]. 1 tot 5 procent van de mensen heeft last van een angststoornis.

Er zijn meerdere angststoornissen waar je last van kunt hebben. Voor het gemak gaan we in dit artikel uit van een gegeneraliseerde angststoornis.

Je hebt dan veel last van angst die niet logisch is. Je anticipeert ook angstige momenten[2], dit betekent dat je veel denkt aan momenten die “kunnen” gebeuren in plaats van momenten die zijn gebeurd.

Wanneer je een angststoornis hebt, voel je je de hele dag angstig of ben je bezig met je angst.

Vaak gaat een gegeneraliseerde angststoornis samen met meer specifieke angsten, obsessief gedrag of paniek.

Je kunt een angststoornis krijgen als kind, maar ook pas later in je leven als volwassene.

Daarnaast kun je ook een specifieke angststoornis hebben, bijvoorbeeld een angst voor bepaalde sociale situaties, posttraumatische stressstoornis, verlatingsangst, angst om auto te rijden of angst voor dieren, spinnen of andere voorwerpen.

Symptomen van een angststoornis

Wanneer je last hebt van een angststoornis is dit aan de volgende mentale symptomen te herkennen:

  • Je maakt je constant zorgen over dingen die die zorgen niet waard zijn als je kijkt naar het effect van als je angst uitkomt.
  • Je denkt te veel aan oplossingen en aan het maken van plannen voor het geval de slechtste uitkomst werkelijkheid wordt.
  • Je vindt situaties of gebeurtenissen dreigend, ook als ze dat niet zijn.
  • Je vindt het lastig om met onzekerheid om te gaan.
  • Je bent besluiteloos en bang om de verkeerde keuze te maken.
  • Je kunt een zorg niet loslaten of even aan de kant zetten.
  • Je kunt je niet ontspannen, maar voelt je de hele tijd gestrest of opgefokt.
  • Je kunt je niet goed concentreren of hebt het idee dat je een soort gedachteloos hoofd hebt.

Fysiek zijn er ook een aantal zaken waaraan je kunt merken dat je last hebt van een angststoornis:

  • Vermoeidheid;
  • Moeite met slapen;
  • Spierpijn;
  • Gespannen spieren;
  • Trillerig;
  • Nerveus;
  • Makkelijk te laten schrikken;
  • Zweten;
  • Misselijkheid;
  • Je bent snel geïrriteerd

De zorgen hoeven niet altijd over hetzelfde onderwerp te gaan. Soms gaan ze over je gezin, dan gaan ze weer over je werk, dan weer over veiligheid. Het kan van alles zijn.

Kinderen met een angststoornis kunnen zich veel zorgen maken over op tijd komen, hun school, sportprestaties, de veiligheid van familieleden en natuurrampen. In Nederland is dat bijvoorbeeld de angst dat de dijken breken, maar op vakantie in een land waar aardbevingen of vulkanen zijn kan dat weer juist een grote zorg worden.

Effecten van een angststoornis

Je kunt je voorstellen dat wanneer je last hebt van deze symptomen, dit niet altijd even handig is en je niet altijd even handig doet. Je kunt je werk bijvoorbeeld niet meer goed uitvoeren, omdat je moeite hebt om je te concentreren.

Daarnaast kan het ontzettend vermoeiend zijn. Dit betekent dan bijvoorbeeld dat je je ook weer niet goed kunt concentreren op je werk en dat je daardoor thuis ook niet te genieten bent. Je bent gewoon te vermoeid door de zorgen van de dag om thuis nog een leuke partner of ouder te zijn.

Door de effecten van een angststoornis kun je ook last krijgen van een depressie en andere mentale klachten. Het kan er ook voor zorgen dat je medicatie of drugs gaat misbruiken.

Je kunt last krijgen van het geïrriteerde darm syndroom, misselijkheid en andere darmproblemen.

Door de constante zorgen kun je hoofdpijn of andere chronische pijn krijgen.

Je kunt je sociaal gaan isoleren of mensen kunnen je gaan ontwijken, omdat het vermoeiend is om met je angst om te gaan.

Je welzijn wordt erdoor verlaagd.

Het kan zo ver gaan dat je suïcidaal wordt[3].

Wanneer heb je een hogere kans op het krijgen van een angststoornis?

Je kunt op elk moment in je leven last krijgen van een angststoornis. Er zijn wel factoren die je vatbaarder maken voor het krijgen van te veel angst dan goed voor je is.

Als een van je familieleden een angststoornis heeft, is de kans groter dat jij er ook een krijgt.

Soms kan er in je brein iets verkeerd zijn ontwikkeld met betrekking tot het verwerken van angst en emoties.

Gebeurtenissen in je leven, zoals kindermishandeling, het overlijden van een dierbare, aangevallen worden of geweld zien kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een angststoornis.

Bepaalde ziekten of fysieke aandoeningen, zoals problemen met je hart, longen of schildklier kunnen je ook angstiger maken.

Wanneer je als kind verlegen was is de kans groter dat je als volwassene last krijgt van een angststoornis.

Laag zelfvertrouwen kan ook voor een angststoornis zorgen[4].

Behandeling van een angststoornis

Een angststoornis wordt vaak behandeld met medicatie. Zo kun je antidepressiva krijgen of benzodiazepines om minder last te hebben van je angst. Het probleem is wel dat je afhankelijk wordt van deze medicatie en dat wanneer je stopt met de medicatie de angst twee keer zo hard terugkomt, omdat je door de medicatie vaak juist gevoeliger wordt voor de angst (maar zolang je medicatie gebruikt merk je dit niet)[5].

Gelukkig kun je ook met psychotherapie angststoornissen aanpakken. Cognitieve gedragstherapie is bijvoorbeeld een vorm die je kan helpen om minder last te hebben van angstige gedachten.

Daarbij kan deze therapie goed gecombineerd worden met hypnose[6][7].

Hypnose tegen een angststoornis

Hypnotherapie is een vorm van alternatieve psychotherapie die mensen helpt om bijvoorbeeld angsten te overwinnen terwijl je in hypnose bent.

Het mooie aan hypnotherapie is dat deze per individu kan verschillen. Een angststoornis kan ook per individu verschillen en daarom kan hypnotherapie juist een goede manier zijn om iemand met een angststoornis te helpen [8].

Hypnose om een angststoornis te behandelen kan helpen om het gewonde kind te helen. Je kunt in hypnose bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis verwerken die je als kind hebt meegemaakt. Dit komt doordat je met hypnose beter onbewuste problemen kunt bereiken dan wanneer je cognitieve gedragstherapie hebt zonder hypnose. Je kunt dan onbewuste overtuigingen over je ervaringen opnieuw bekijken en veranderen.

Bij hypnose tegen angststoornissen is het belangrijk dat de hypnotherapeut de volgende zaken helder krijgt voor hij aan de slag gaat met technieken om mensen van hun angst te ontdoen.

  • Weten wat de trigger is voor de angst.
  • Erachter komen of de trigger voor gevoelens van schaamte, vernedering of gevoelens van het verliezen van controle zorgt.
  • Erachter komen of de trigger oud zeer openhaalt.
  • Erachter komen welke betekenis de cliënt aan de trigger geeft [9].

Dit zorgt ervoor dat de hypnotherapeut een persoonlijk plan van aanpak kan maken voor jouw specifieke angststoornis en je dan kan helpen om die te overwinnen. Dit is in lijn met hoe Ericksson, een belangrijke ontwikkelaar van hypnotherapie, tegen psychotherapie aankeek.

Hypnose kan je dan helpen met het controleren van de symptomen. Dit wordt gedaan door je ego te versterken, je bewuster te maken van hoe je met zaken omgaat, zelfhypnose oefeningen en met suggesties die invloed op je hebben na de hypnose.

Daarnaast kun je – terwijl je in hypnose bent – met een geleide visualisatie ook je angst confronteren. Tijdens die visualisatie leer je ook hoe je juist wel kalm kunt blijven terwijl je iets meemaakt wat je angstig maakt.

Vervolgens kun je dus ook huiswerk meekrijgen in de vorm van zelfhypnose. Je kunt dan bijvoorbeeld luisteren naar een opname van een geleide visualisatie of je herhaalt bepaalde affirmaties die je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en minder last te hebben van angst. Deze worden per persoon bepaald door de hypnotherapeut.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben sterk.”

“De eerste beslissing is meestal de beste beslissing.”

“Mijn brein wil goed voor mij zorgen.”

“Ik ben moedig.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw angststoornis, triggers en dergelijke kun je andere suggesties of affirmaties meekrijgen om als huiswerk te gebruiken.

Wil je meer weten over hypnotherapie? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Wil je mensen helpen met hypnose? Dit kan, ongeacht of je nu coach of psycholoog bent (of wilt zijn). Schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic:

angststoornis en hypnose


[1] https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/410326

[2] https://psycnet.apa.org/record/1986-14571-001

[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961

[4] https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/anxiety-disorders#2

[5] https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/anxiety-disorders#3

[6] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2011.650333

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876801/

[8] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2016.1163662

[9] https://www.researchgate.net/profile/Assen_Alladin3/publication/303394875_Cognitive_Hypnotherapy_for_Accessing_and_Healing_Emotional_Injuries_for_Anxiety_Disorders/links/59e1252daca2724cbfdb71f6/Cognitive-Hypnotherapy-for-Accessing-and-Healing-Emotional-Injuries-for-Anxiety-Disorders.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen