Evenwichtig: hoe zorg je voor een stabieler leven
Het leven heeft zijn ups en downs, maar als jouw leven als een achtbaan voelt kun je toch heel graag een meer evenwichtig leven willen hebben. Hoe krijg je dat voor elkaar? In dit blog gaan we er dieper op in.
Evenwichtige positieve emoties
Je wilt natuurlijk uit een emotionele rollercoaster komen en dan vooral je blij en tevreden voelen en niet continu last hebben van depressieve gedachten. Onderzoek laat zien dat als mensen hulp krijgen om positiever te denken, dat dit goed is voor hun welzijn en het gevoel dat ze een goed leven hebben.
Positieve psychologie is er bijvoorbeeld niet op gericht om met mentale problemen om te gaan, maar om mensen te helpen om gewoon meer gefocust te zijn op de positieve kanten van het leven, ongeacht of ze last hebben van mentale problemen of niet[1].
Maar hoe zorg je nu voor evenwichtige positieve emoties?
Je kunt bijvoorbeeld kijken naar bepaalde factoren die bijdragen aan positieve emoties en het verminderen van onevenwichtigheid in je emoties. Denk bijvoorbeeld aan:
- Betekenis geven aan je leven
- Deugdelijkheid/degelijkheid van je leven
- Veerkracht
- Welzijn
Door bijvoorbeeld niet alleen plezier na te streven in je leven, maar door ook te kijken naar hoe je betekenis geeft aan je leven kun je door die tevredenheid dat je iets ‘goeds’ doet met je leven over het algemeen meer positieve gevoelens ervaren dan als je alleen maar leeft van pleziertje naar pleziertje[2]. Wissel dat plezier dus af met iets dat betekenis geeft.
Hoe kijk je aan tegen menselijke natuur?
Je mindset bepaalt ook veel over hoe goed en evenwichtig jij je voelt. Hoe jij bijvoorbeeld denkt over de menselijke natuur kan al veel invloed hebben op je mindset. Ben je van mening dat mensen inherent slecht zijn en heel erg hun best moeten doen om goed te zijn (iets wat veel streng gelovige christenen denken) of denk je dat een mens een onbeschreven blad is of zelfs juist inherent goed? Het antwoord op die vraag kan al een soort basisemotie geven.
Als je de hele tijd bezig bent met “ik mag niet iets slechts doen”, dan ligt je focus ook sneller op alles wat je fout doet en dat kan voor diepe negatieve emoties zorgen, die je ongelukkig en onevenwichtig kunnen maken.
Door positiever naar de menselijke natuur te kijken kun je al positiever in het leven staan.
Daarnaast is het ook goed om te kijken naar wat bij jou nu goed gedrag aanwakkert en waarom je soms opeens vervalt in slecht gedrag? Ligt dat aan stress, verdriet, kwaadheid of andere negatieve emoties? Dan kun je bedenken hoe je die situatie verbetert[3].
Waarom heb je last van onevenwichtigheid?
Onevenwichtigheid, of de emotionele achtbaan, is iets wat door meerdere problemen in je leven kan komen. Op je werk kun je er bijvoorbeeld last van krijgen doordat je opeens te maken krijgt met een reorganisatie. Als ondernemer kun je er ook veel last van hebben en uiteraard als je direct of indirect te maken krijgt met ziekte kan dit heel veel emoties oproepen.
Een overeenkomst die deze problemen hebben is dat je het gevoel hebt dat je geen controle hebt, dat is dan iets dat voor problemen zorgt en voor negatieve emoties. Als je bij een reorganisatie wel iets kunt controleren, dan zorgt het weer voor positieve emoties[4].
Er zijn ook meerdere manieren waarop je met emoties om kunt gaan. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld negatieve emoties herkaderen of die negatieve emoties onderdrukken. Dit helpt niet om van je onderneming een succes te maken. Wat wel helpt voor ondernemers, een van de dingen, is om die negatieve emotie niet in je gezichtsuitdrukking op te nemen[5].
Als je ziek wordt, of een dierbare van je wordt chronisch ziek of heeft een handicap, kan dit veel invloed hebben. Je moet bijvoorbeeld een situatie accepteren die niet leuk is en dat kan je in eerste instantie heel kwaad maken, voordat je je kunt aanpassen aan de nieuwe situatie.
Daarnaast speelt wilskracht ook een belangrijke rol als je persoonlijke gezondheid een klap heeft ontvangen[6].
Soms kan een probleem - zoals een bipolaire stoornis - ook zorgen voor stemmingswisselingen, dat is ook een vorm van een emotionele achtbaan. Die wordt meestal behandeld met cognitieve gedragstherapie[7].
Als je bezig bent met het afkicken van een verslaving kun je ook last hebben van emoties die alle kanten opgaan. Hypnotherapie wordt dan ook vaak gebruikt om meer evenwichtige emoties te krijgen.
Tijdens een onderzoek waar mensen acht hypnotherapie sessies kregen om van hun stemmingswisselingen af te komen kwam naar voren dat dit hielp om impulsiviteit te verminderen, dat mensen beter waren in het omgaan met emoties, minder last hadden van verslavingsdrang en meer bezig waren met het oplossen van problemen[8].
Daarnaast kan hypnose in het algemeen ook gebruikt worden voor meer positieve evenwichtigheid in je emoties[9].
Hypnotherapie voor meer evenwichtigheid
Er zijn dus een aantal zaken die je mee kunt nemen als je last hebt van emotionele onbalans.
- Betekenis geven aan je leven.
- Goede dingen doen in je leven.
- Veerkrachtig omgaan met problemen.
- Dingen doen om je welzijn te verbeteren.
Laten we eens beginnen met het laatste, want dat is iets waar veel mensen toch moeite mee hebben. Wat kun je bijvoorbeeld doen om je welzijn te verbeteren? Denk bijvoorbeeld aan gezond eten, voldoende bewegen en zelfs voldoende ontspanning. Een dagje naar een spa om jezelf helemaal in de watten te leggen is ook een manier om je beter te voelen. Zeker als je dit in combinatie doet met het geven van betekenis aan je leven en het doen van goede dingen.
Toch is jezelf verwennen vaak iets wat emotionele blokkades laat zien. Want ben je dat wel waard? Gezond eten wordt vaak gezien als iets duurs en afhankelijk van je overtuigingen over geld en jezelf kan iets je dan tegenhouden om goed voor jezelf te zorgen.
Een dagje spa is ook dure verwennerij, maar als je dit af en toe doet kan dit heel goed zijn voor je gezondheid. Met hypnose kun je achterhalen waarom je het bijvoorbeeld lastig vindt om te genieten in je leven en om positieve ervaringen toe te laten.
Veerkrachtig omgaan met problemen is ook iets dat je kunt versterken met hypnose. Faalangst en perfectionisme kunnen bijvoorbeeld heel belemmerend werken wat betreft veerkracht en dit zijn net twee problemen die ook vaak met hypnose worden aangepakt.
Goede dingen doen in je leven kan bijvoorbeeld gaan om mensen vergeven, mensen helpen, goede banden onderhouden, de deur openhouden en dergelijke.
Iemand helpen of vergeven is soms lastiger dan je denkt, met hypnose kun je jouw manier van denken over goede dingen doen veranderen, zodat het eenvoudiger voor je is.
Goede dingen doen kan al betekenis geven aan je leven, maar alleen dat kan soms voor je gevoel niet genoeg zijn. Veel mensen zien hun werk bijvoorbeeld als een soort missie van hun leven.
Zo vind ik het belangrijk dat iedereen hypnose ziet als iets positiefs en waar je problemen mee kunt oplossen. Dat is hoe ik mijn leven betekenis geef en een van de redenen waarom het Hypnose Instituut Nederland is opgericht.
Een hypnotherapeut kan jou ook helpen met het bepalen van de betekenis van jouw leven of waarmee jij je leven betekenis kunt geven. Door te werken aan een soort hoger doel zul je merken dat je emotioneel stabieler wordt en evenwichtiger kunt zijn.
Hoe helpt hypnose dan?
Er zijn allemaal manieren waarop hypnose kan werken. Voor het geven van betekenis aan je leven kun je bijvoorbeeld een symbolenreis maken, daarin kun je bepaalde levensgebeurtenissen symbolisch maken en een rode lijn in je leven vinden die je helpt te bepalen wat jouw doel hier nu is.
Wat betekent iets voor jou?
Met visualisaties kun je inzien hoe je dingen beter kunt doen. Met een familieopstelling kun je de band in je familie verbeteren door mensen dichterbij of verder van je af te zetten in gedachten, waardoor je anders (beter) met je familie om kunt gaan.
Voor het verbeteren van je veerkracht kan er gekeken worden naar je zelfvertrouwen en het verbeteren van je ego. Dit kan ook al helpen om het jezelf te gunnen om leuke dingen te doen, dus waar je blij van wordt en die goed voor je zijn.
Het herhalen van suggesties die je meer zelfverzekerdheid en zelfwaardering geven zijn bijvoorbeeld manieren om je veerkracht te verbeteren en om je in het algemeen beter te voelen.
Dit kunnen suggesties zijn zoals:
“Ik kan alles uitvogelen.”
“Ik ben het waard om te verwennen.”
“Ik doe goede dingen.”
“Ik ben waardevol voor mijn medemens.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en problemen met evenwichtigheid kun je andere suggesties krijgen of bedenken als je getraind bent in hypnotherapie.
Wil je meer weten over hypnotherapie en hoe jij daar mensen mee kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je in voor een van de opleidingen of seminars van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
[3] https://www.cambridge.org/core/journals/behavioral-and-brain-sciences/article/abs/towards-a-balanced-social-psychology-causes-consequences-and-cures-for-the-problemseeking-approach-to-social-behavior-and-cognition/57436673EEFB1F1177903D148C541F23