Hoe gedrag veranderen: Own wat je doet en verander het

Gedrag veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel gedrag komt voort uit hoe jij jezelf ziet.

Wanneer je eigenaarschap neemt dan verandert alles.

Own het gewoon. Echt, neem eigenaarschap. Daar gaat het gewoon altijd over. Ik zie zoveel mensen die last hebben van angsten, minderwaardigheid, onzekerheid, last van hun jeugd, last van hun ouders. Die mensen zitten steeds met stemmetjes in hun hoofd die zeggen dat ze wel en niet mogen doen. Als je dan nagaat dat ze het allemaal zelf doen, dan is dat best wel apart. Dat zullen ze natuurlijk niet zeggen want ja: ‘Ik doe dat toch niet, ik heb dat’, maar daarmee ga je subtiel je eigenaarschap afschuiven op iets wat je niet hebt.

Laten we onzekerheid pakken als voorbeeld. Je bent onzeker, je bent depressief of bepaalde blokkades zitten in je hoofd, lichaam of organen. “Dat heb ik nu eenmaal” of “zo ben ik nu eenmaal” zijn uitspraken die hierbij passen.

Wanneer je zegt dat je onzeker bent, dan is je hele identiteit onzekerheid.

Je haar, je teennagels, alles is dan onzeker, want dat ben jij ook. Terwijl dit helemaal niet waar is.

 Want je nagels groeien, je haar groeit, je cellen die regenereren. Dat gaat gewoon prima dus het is niet waar dat je hele identiteit onzeker is.

Je bent of hebt onzekerheid niet.

Je doet onzeker of je doet bang.

Dit wil niet zeggen dat je dit bewust doet. Je gedrag is niet altijd bewust, dus je moet jezelf bewust maken van je gedrag.

Je zou kunnen zeggen: ja, tuurlijk kun je wat anders doen. Maar als je niet weet hoe, dan is dat heel makkelijk gezegd. Als ik tegen jou zeg: hier heb je een kwadratische vergelijking, los maar op, en je denkt ‘hè? Ten eerste heb ik daar nog nooit van gehoord en ten tweede waar hebben we het over?’ Dan kun je dat niet. Ik kan dan zeggen ‘Je bent dom’, maar dat slaat helemaal nergens op, want je hebt niet geleerd hoe je dat moet doen. Je kan onzekerheid vergelijken met een kwadratische vergelijking, waarvan je nu misschien geen idee hebt hoe je het moet doen. Hoe moet ik dat doen dan? Dat is de tweede vraag.

Eerst claimen dat je het zelf doet. Dat je vanuit zelf onzeker, bang of ongezond doet.

Dit is het belangrijkste.

Mensen zijn vaak op zoek naar een oplossing. Ze proberen een oplossing te vinden.

Onzekerheid, angst, vermoeidheid, je doet het allemaal zelf. Jij doet onzeker en je kunt dit oplossen door anders te doen, zoals door zeker te doen. Of misschien iets anders.

Maar de eerste stap om gedrag te veranderen is het ownen, eigenaarschap tonen en claimen dat je het doet.

Dat is heel lastig. Onzekerheid kan je nog een beetje snappen, dat je zegt ‘Ja, ik doe bang en ik doe zo’.

Je kunt dit verder doortrekken naar alle ziektes en defecten. Dat is natuurlijk al lastiger. Stofjes die je niet of wel aanmaakt, dat je dat ook claimt. Dat doe ik ook. Dit is best heftig.

Als je zegt: “Ik mis een stofje”, dan zeg je tegen jezelf dat je dat doet.

Dan zeg ik: nee, jij maakt dat stofje niet aan. Dat doe jij. Dat is natuurlijk heel wat anders als dat jij iets mist, want je mist helemaal niks. Je maakt gewoon bepaalde dingen niet aan en bepaalde dingen maak je wel aan, en natuurlijk kan je daar hulp van buitenaf bij nodig hebben. Stel je voor, ik maak geen insuline aan en ik zeg dat ik dat zelf doe. Dan claim ik het. Ik heb dan alsnog hulp nodig, ik moet namelijk extra insuline spuiten. Ja, oké, nou, dan doe je dus wat anders en dan vul je dat aan.

Je doet het spuiten van insuline.

Er zijn ook mensen die stofjes in hun hoofd missen en dan zeggen dat ze daar antidepressiva voor slikken. Daar kun je aan twijfelen. Heb je een depressie of doe je depressief?

Misschien heb je iets meegemaakt en voel en gedraag jij je daardoor zo. Misschien denk je dingen die niet handig zijn en voel en doe je daardoor depressief.

Misschien heb je bepaalde tekorten in je voedsel, misschien moet je vitaminen nemen?

Ik weet het ook niet hè, begrijp me niet verkeerd. Het zou natuurlijk ook kunnen dat een antidepressiva voor je werkt. Ik denk echter dat er heel veel andere dingen handigere zijn om te proberen, voordat je zo’n pilletje neemt.

Stel je voor dat je depressief, moe of neerslachtig bent en je gaat dan hard trainen. Of je gaat veel groente eten en je vermijdt suiker zoveel mogelijk.

Je gaat letten op je voeding en bewegingspatroon en dan kijk je na drie maanden wat er van het depressieve gedrag over is. Misschien is het weg, dat zou zomaar kunnen.

Maar dit kost veel meer moeite dan even een pilletje te nemen.

Er kwam een keer iemand naar me toe die vertelde dat er een pil was voor diabetes. Van die pil zou je afvallen en dan zou je geen diabetes meer hebben.

Dus je hebt een bepaalde leefstijl. Je hebt jezelf aangeleerd om niet te bewegen en veel te eten. En dan ga je hem een pilletje geven, zodat hij afvalt. Dat kun je toch beter anders doen?

Misschien helpt het, dat het even een middel is om ervoor te zorgen dat je jouw leefstijl verandert. Maar je kunt misschien ook beginnen met het veranderen van je leefstijl.

Own wat je doet. Geef je ouders, broers of zussen niet meer de schuld van waarom jij bent zoals je bent. Je doet het zelf! Het zijn allemaal externe dingen, dus ook niet de schuld geven aan de overheid of de economie.

Geef ook niet de schuld aan interne dingen, zoals aan je genen, je organen, je hart, je gedachten, je stofjes en aan andere dingen.

Wanneer je het claimt en zegt dat je het doet, dan gebeuren er wonderlijke dingen. Dus own het gewoon.

Elke keer als je iets ervaart en het labelt als een probleem zeg je gewoon: “Ik doe dit.” Als je dat zegt, dan kun je wat anders gaan doen.

Beluister ook deze podcast

https://www.buzzsprout.com/195236/1222802-own-het-gewoon

Waarom doe je wat je doet?

Depressie en andere aandoeningen hebben vaak ook voordelen. Ben je een introvert? Dan kan depressie gebruikt worden als een excuus om met niemand af te spreken.

Het is ook belangrijk om te achterhalen of je iets wat je doet doet, zodat je een goed en acceptabel excuus hebt om iets niet te doen. Om bijvoorbeeld mensen af te wijzen, zonder hun gevoelens te kwetsen.

  • Of zodat je wegkomt met totaal onacceptabel gedrag.
  • Of zodat je ontkomt aan bepaalde verplichtingen.
  • Of zodat je Ritalin krijgt (bij het faken van ADHD of ADD).
  • Of zodat je geld krijgt van je arbeidsongeschiktheidsverzekering[1].

Het kan zelfs zijn dat je dit onbewust doet. In het geval dat je het doet voor medicatie of geld natuurlijk niet, maar als je het lastig vindt om voor jezelf op te komen of “nee” te zeggen, kan een bepaalde aandoening een excuus zijn waar mensen niet echt iets tegenin te brengen hebben.

Misschien heb je dan de overtuiging dat gewoon “nee” zeggen not done is.

Dat is helemaal niet handig.

Met hypnose kun je met een socratisch gesprek de waarom vraag (of vragen die daarop lijken) een aantal keer herhalen om bij de kern van je overtuiging te komen. Dan weet je direct wat je moet veranderen.

Overtuigingen veranderen om gezond te doen

In dat geval is het belangrijk om je overtuigingen te achterhalen. Waarom vind je het lastig om gezond te eten en te bewegen? Is gezond eten te duur? Heeft het te maken met zelfwaardering? Of is gezond eten niet lekker genoeg? Heeft het te maken met hoe leuk alles voor je moet zijn?

Wanneer is bijvoorbeeld de onzekerheid, het te veel eten of de depressie begonnen?

Dit kun je achterhalen met regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je last hebt gekregen van je probleem. Het eerste moment waarop de overtuiging is ontstaan die ervoor zorgt dat je doet wat je nu doet.

Vervolgens ga je dit moment in je gedachten opnieuw bekijken en veranderen, waardoor de overtuiging die ervoor zorgt dat jij je niet goed voelt of een probleem ervaart verandert. En dat verandert of lost het probleem op.

Uit onderzoek blijkt dat depressie heel goed te behandelen is met hypnotherapie. Bijvoorbeeld met regressie- of gestalttherapie[2].

Bij gestalttherapie word je bewust gemaakt van hoe je lichaam zich voelt en hoe je dit kunt veranderen.

Dus zelfs als je niet onbewust iets faket, kan hypnose je helpen. Dus ook als er echt wat aan de hand is. Dit helpt je vrijwel direct om je anders te voelen en om je anders te gedragen.

Affirmaties om anders te doen

Daarnaast kun je gedrag of gevoel van een ziekte veranderen door affirmaties te herhalen. Welke affirmaties voor jou het beste werken hangt af van het gedrag of probleem dat je wilt veranderen. Een hypnotherapeut kan je helpen de beste affirmaties voor jou te vinden.

Dit kunnen affirmaties zijn als:

“Ik ben sterk.”

“Ik kan alles.”

“Ik doe wat ik wil.”

“Ik kan doen wat ik me bedenk.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen en doelen kun je andere suggesties van een hypnotherapeut krijgen.

Je kunt dan je dag beginnen door deze affirmaties voor de spiegel te herhalen of terwijl je nog ontspannen op bed ligt met zelfhypnose.

Met hypnose is het mogelijk om op deze bovenstaande manieren, en andere manieren, allerlei gedrag en problemen te veranderen. Dit kan gaan om chronische hoofdpijn, buikpijn, angst, depressie, verdriet,  woede, stress door familie, slaapstoornissen en blaasontstekingen[3].

Wil jij weten hoe hypnose precies werkt en of jij jezelf of andere mensen kunt hypnotiseren? Kom dan eens naar een gratis online masterclass. 

Wil je dit weten en zien hoe hypnotherapie snel effect kan hebben? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Heb je de juist behoefte om direct aan de slag te gaan om jezelf of anderen te helpen met het veranderen van onhandig gedrag? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.verywellmind.com/faking-depression-1066887

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130527416300561

[3] https://www.mdpi.com/2227-9067/4/4/19/htm?id=4081011