Uitstraling: Een charismatische uitstraling komt uit jezelf
Uitstraling: Een charismatische uitstraling komt uit jezelf
06 augustus 2024 
6 min. leestijd

Uitstraling: Een charismatische uitstraling komt uit jezelf

In de zomer hebben mensen vaak weer aandacht voor hun uitstraling. Weg zijn de dikke jassen en mutsen die je zo goed verbergen. Als de zon schijnt en het lekker warm is, dan is daar geen plaats meer voor.

In plaats daarvan komen de shorts, t-shirts, zomerjurkjes en badkleding. Hoe kan het dan dat sommige mensen uitstraling hebben en anderen niet? Hoe kan het dat zelfs mensen met een lichaam waarvan je denkt “dat gaat geen uitstraling hebben” dit toch hebben?

Daar ga ik in dit blogartikel dieper op in.

Belang van een goede uitstraling

Niet alleen in de zomer, maar eigenlijk het hele jaar door, is je uitstraling van belang. Uitstraling wordt vaak in verband gebracht met charisma en uit Belgisch onderzoek blijkt dat mensen die dit hebben op langere termijn, zoals vijftien jaar verder in het leven, vaak een succesvollere carrière hebben (zoals het er voor een buitenstaander uitziet), meer geld verdienen en leidinggeven over meer mensen[1].

Reden genoeg dus om deze zomer te werken aan je uitstraling en dit vast te houden voor de rest van het jaar.

Charisma voor uitstraling

Als het gaat om uitstraling denken veel mensen ook aan het hebben van charisma. Het is niet altijd even duidelijk waarom de ene persoon nu wel charisma, of uitstraling, heeft en de andere niet.

Oorspronkelijk komt de term charisma uit de Bijbel en die slaat op mensen die ingegeven zijn door de “heilige geest”. Sinds de jaren 60 is de term daarna eigenlijk weer opnieuw opgepakt, en is sindsdien meer gekoppeld met uitstraling[2].

Maar die verbinding met de “heilige geest” geeft wel een hint. Ik sta bijvoorbeeld ook vaak op het podium, omdat ik ooit geraakt ben door de kracht van hypnose en hoe ik daar mensen mee wilde helpen.

Als ik op het podium sta, of praat over hypnose, doe ik dat met de energie van die inspiratie. Jordan Peterson zou zeggen dat ik voor mijn missie met hypnose geraakt ben door de heilige geest 😉.

Onderzoekers geven ook aan dat mensen met charisma vaak politici, CEO’s of artiesten zijn. Wat hebben die in overeenstemming? Ze zijn meestal bezig met iets wat ze belangrijk vinden, ze hebben een persoonlijke missie.

En bezig zijn met de uitvoering van die missie zorgt voor charisma.

Ook ander onderzoek laat zien dat het hebben van een visie je helpt om charismatisch te zijn. Daarbij helpt sociale gevoeligheid ook[3].

Aan de andere kan je uitstraling ook beïnvloed worden door bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals hoe extravert je bent (hoe meer hoe charismatischer) en hoe neurotisch je bent (hoe minder hoe charismatischer, bron 1).

Daarnaast kunnen de volgende kenmerken ook van belang zijn voor je uitstraling:

  1. Je bent inspirerend.
  2. Je bent energiek.
  3. Je bent optimistisch over de toekomst.
  4. Je kunt enthousiasme opwekken.
  5. Je kunt omgaan met veranderingen, en alsnog naar je doel toegaan (bron 1).

Spreken en uitstraling

Als iemand bijvoorbeeld een speech geeft, om een prijs in ontvangst te nemen, of om stemmen te winnen, is uitstraling ook belangrijk.

Onderzoek laat zien dat niet alleen wat gezegd wordt belangrijk is, maar ook hoe het gezegd wordt[4].

Als je bijvoorbeeld helemaal achter hetgeen staat wat je zegt, zeg je het met meer autoriteit en dat is ook iets wat voor meer uitstraling zorgt. Mensen die met een missie bezig zijn doen dit al automatisch.

Maar als je dus bezig bent met je uitstraling in persoonlijke situaties betekent dit ook dat het handig is om te staan voor wie je bent en om enigszins trots op jezelf te zijn, zonder arrogant te worden.

Herkenning voor uitstraling

Wat je als toeschouwer niet moet vergeten wanneer je een oordeel velt over of iemand wel of geen uitstraling heeft, is dat jouw overtuigingen over het leven hier ook veel invloed op hebben.

Hoe verklaar je immers anders dat de ene politicus voor de ene persoon super veel uitstraling heeft, en de andere persoon vindt hem of haar maar helemaal niets.

Als de missie van de persoon bijvoorbeeld iets is dat je raakt, dan vind je die persoon meer uitstraling hebben[5].

Wanneer je dus iemand ziet die uitstraling heeft, doet die persoon dus iets wat jou in je onderbewuste op de een of andere manier raakt.

Op die manier kun jij onbewust zijn van jouw positieve uitstraling, omdat je gewoon niet weet wie jij raakt met je uitstraling.

Dit verschil in wat iemand charismatisch kan vinden kan ook afhangen van culturele factoren. Iets wat in het westen gezien kan worden als charismatisch, kan dat in oosterse landen juist helemaal niet zijn en andersom.

Wat wel een leuke overeenkomst was in een onderzoek naar mensen van Palestijnse afkomst en mensen van Engels Amerikaanse afkomst was dat als mensen een spreker herkenden die persoon automatisch charismatischer werd[6].

Dus hoe bekender je bent, hoe charismatischer ongeacht hoe je iets zegt of wat je zegt.

Als iemand wat zegt over een onderwerp dat een maatschappelijk probleem is, wordt de persoon ook als charismatischer gezien (in beide culturen).

Hoe je praat en je uitstraling

Een duidelijk verschil is echter dat voor westerse mensen iemand die sneller praat vaak charismatischer overkomt, terwijl in oosterse landen iemand juist charismatischer overkomt als die verschillende snelheden in spraak heeft. Dus dan weer snel, dan weer langzaam.

Ook hoe meer pauzes er waren in de spraak, hoe charismatischer, hoe meer uitstraling, voor Arabisch sprekende mensen, maar juist hoe minder uitstraling voor westerse Engelssprekende mensen.

Dit is wel handig om te weten in een multicultureel land en zeker als je iedereen wil bereiken met je uitstraling.

Je uitstraling verbeteren

Als je even terugleest zijn er voor een uitstraling een aantal dingen die echt uit jezelf komen en die niet van de ontvanger afhankelijk zijn, zoals:

  1. Je bent energiek.
  2. Je bent optimistisch over je toekomst.
  3. Je hebt een missie.
  4. Je kunt omgaan met verandering.

Wat iemand inspirerend vindt, waar iemand door “aangestoken” kan worden, dat is weer afhankelijk van de ontvanger.

Maar ook hier kun je mee spelen voor je uitstraling.

Echter, bewust je spraakpatronen veranderen voor meer uitstraling is lastig.

Daarom is het vooral handig om intern aan de slag te gaan met jezelf, om op die manier je uitstraling te verbeteren.

Om optimistisch te zijn over de toekomst en goed om te kunnen gaan met verandering is een dosis zelfvertrouwen bijvoorbeeld wel handig. Dit zorgt ervoor dat je ook als het tegenzit stappen blijft zetten of bedenken om met tegenslagen om te gaan.

Hypnotherapie voor uitstraling

Hypnotherapeuten kunnen een belangrijke rol spelen om je zelfvertrouwen te versterken. Onderzoekers moedigen hypnotherapeuten zelfs aan om content te maken op social media die mensen helpt om een sterker ego te krijgen, om op die manier de negatieve effecten die social media heeft op het zelfvertrouwen van mensen te verminderen[7].

Het zijn vaak juist die vakantiefoto’s waardoor je kunt gaan nadenken over je uitstraling.

Daarnaast kunnen zelfaffirmaties ook goed helpen in het omgaan met tegenslagen[8]. Door in hypnose (of tijdens lastige momenten) zelfaffirmaties te gebruiken zorg je ervoor dat je beter omgaat met stress. Denk hierbij aan affirmaties, zoals:

“Ik ben goed genoeg”.

“Wat ik te vertellen heb is belangrijk.”

“Ik mag mezelf laten zien zoals ik ben.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw wensen met uitstraling kan een hypnotherapeut je helpen met andere zelfaffirmaties of suggesties die je ego versterken.

Optimisme versterken

Naast zelfvertrouwen is het dus ook handig om optimistisch te zijn over de toekomst. Vaak gaat dit hand in hand met meer zelfvertrouwen.

Een leuke oefening die je kunt doen is dagelijks vijf minuten je optimale zelf visualiseren. Dit helpt je om optimistischer te zijn en je beter te voelen[9].

In het onderzoek waaruit dit blijkt moesten mensen 3 zaken in hun leven visualiseren:

  1. Hun beste persoonlijke zelf.
  2. Hun beste zelf in relaties.
  3. Hun beste professionele zelf.

Als je het lastig vindt om dit te doen, kan een hypnotherapeut je helpen om hiermee te beginnen en je helpen om dit met zelfhypnose te blijven doen.

Je missie vinden

Daarnaast kan het voor je uitstraling handig zijn om een missie in je leven te hebben. Zo is het mijn missie om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met hypnose en hypnotherapeut te laten worden, omdat ik denk dat de mentale gezondheidszorg dit nodig heeft.

Dit hoeft niet jouw missie te zijn. Je kunt ook een meer persoonlijke missie hebben, zoals er zijn voor je familie of helemaal iets anders.

Hypnotherapie kan je helpen om een duidelijk toekomstbeeld te hebben waar je naartoe wilt werken en dit helpt je om meer geluksgevoelens te ervaren en standvastig bezig te zijn met je missie[10].

Het gevolg is meer uitstraling. 

Uitstraling verbeteren

Het leuke aan je uitstraling is dat dit dus niet per se iets met je lichaam te maken heeft. Voor meer uitstraling hoef je niet slanker te worden. Het hangt veel meer af van hoe je doet en de energie waarmee je iets doet.

Natuurlijk kan gezond leven er wel voor zorgen dat je meer energie hebt, maar zonder missie of optimisme kom je dan alsnog nergens met je uitstraling.

Hypnotherapie kan heel goed helpen om je zelfvertrouwen en optimisme te verbeteren. Daarbij kan het je ook helpen om meer duidelijkheid te krijgen over een toekomstbeeld waar jij naartoe wilt werken. Een missie waar jij mee aan de slag wilt.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze evenementen of opleidingen.

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen