Never waste a good crisis: een crisis biedt ook kansen
22 maart 2021 
6 min. leestijd

Never waste a good crisis: een crisis biedt ook kansen

Er wordt wel eens gezegd “never waste a good crisis” en een crisis hebben we wel met de coronacrisis, maar hoe kun je dit nu in je eigen leven toepassen?

In het Chinees bestaat het teken voor crisis uit twee onderdelen, namelijk gevaar en kansen. Mensen reageren vaak op gevaar met flock, freze, fight of flight: bij elkaar komen (soms heel intiem 😉), bevriezen, vechten of vluchten.

De laatste drie ga ik het over hebben.

Je kunt inderdaad in de bevriezing schieten. Je wacht dan af en dan kijk je wel hoe het verder zal gaan. Beren hebben bijvoorbeeld een winterslaap en hun bos blijft een bos.

Veel mensen doen dit. Die blijven vasthouden en uitstellen. Uitstelgedrag is ook vaak een vorm van bevriezen.

Dan heb je mensen die vluchten voor gevaar. Die vluchten voor de crisis an sich. Die vluchten in van alles en nog wat. Netflix, eten en drinken, die willen er ook niets over lezen, die vluchten gewoon.

Dan heb je nog mensen die het gevecht aangaan met de crisis. Je hebt dan twee kanten. Je kunt heel recalcitrant de regels niet opvolgen en zeggen: “Fuck dit en dat. Ik ga lekker doen wat ik wil.” Dit is niet altijd de meest handige variant.

Of, en dat is misschien niet echt vechten, er gebruik van maken. Dan kom je bij de kans terecht.

Vechten is namelijk energie, maar het kost ook veel energie. Daar word je meestal niet vrolijker van.

De andere kant is dus een kans.

Een kans om nu iets anders te doen.

Ik denk vaak aan kickboksen en aikido. Bij kickboksen geef en krijg je klappen. Iemand die aan aikido doet is eigenlijk nooit echt in gevecht. Die absorbeert de aanval van de ander.

Er komt dus een situatie of een aanval. Die gaat langs je heen, je weert hem zo af dat hij langs de persoon gaat. Je legt die aanvaller op de grond. Je hebt zelf geen pijn en de ander heeft geen pijn.

Dit is veel lastiger om te doen dan klappen uitdelen. Natuurlijk moet je in beide gevallen trainen, maar om aikido goed uit te kunnen voeren ben je vaak jaren bezig. Dan heb je altijd wel een uitdaging aan iemand die aan kickboksen doet.

Als je het dan kunt is het heel handig.

Als er dan wat gebeurt ga je in de freeze modus. Je bent wel aanwezig, maar als in het oog van de storm. Dan zie je kansen om je heen en is het zaak om die kansen te pakken.

Heb je nu een bedrijf, dan heb je vast al gemerkt dat de kansen nu online liggen. Dat is natuurlijk niet de enige kans om als bedrijf iets te doen.

Als persoon kun je ook kijken naar hoeveel waarde je kan toevoegen en voor jezelf, voor andere mensen, in je relatie(s). Het hoeft niet alleen bedrijfsmatig te zijn, maar het kan ook belangrijk zijn voor je omgeving.

Je kunt heel veel waarde toevoegen aan iets wat nu een kans kan zijn voor later.

Wat je zaait, ga je oogsten. Als je veel zaait, ga je vanzelf oogsten.

Hoeveel er geoogst wordt weet je niet altijd.

Als ik ga zaaien hoop ik dat mensen op een gegeven moment naar een seminar van me komen, maar van tevoren weet je nooit hoe goed dat gaat lukken. Het lijkt me gewoon hartstikke tof.

Maar stel je voor dat je geen product hebt, maar je zaait wel liefde, aandacht en dat soort dingen. Dat zul je dan terugkrijgen. Misschien vind je dat wel eng, omdat je hiermee vaker je hoofd hebt gestoten. Dat je goed deed voor mensen en dat je het niet terugkreeg.

Dat kan.

Maar dat wil niet zeggen dat je ermee moet stoppen.

Een boer zaait tarwe en wil dat oogsten, maar soms lukt dat niet. Dan mislukt de oogst door regen of wat dan ook, maar die boer gaat door. Want de volgende oogst kan wel goed zijn. Boeren rouleren vaak ook het veld waarop ze iets zaaien, maar ze blijven zaaien. Dan komt er een oogst die het beste ooit was, maar als hij was gestopt was het nooit gelukt.

Dus blijf zaaien en je zult merken dat er mensen zijn die er wel op reageren zoals jij wenst. De meeste mensen vinden het goed als jij waarde komt leveren zonder dat je er per se wat voor terug wilt.

Want daar gaat het niet om.

Je geeft het gewoon weg en je hoopt gewoon dat mensen geïnspireerd raken. Misschien ben je kapper en geef je wat kapperstips weg. Dat kan ze inspireren om bij je naar de kapper te gaan, misschien ook niet. Maar je creëert wel kansen.

Een andere kans is dat je opeens meer tijd hebt gekregen. Misschien ben jij net die persoon die twee keer zo hard werkt om het land draaiende te houden, maar ik heb het nu even tegen de mensen die meer tijd hebben.

Wist je dat wereldwijd 90 % van de studenten bijvoorbeeld niet meer naar het schoolgebouw gaat?[1]

Dan heb je opeens meer tijd om bijvoorbeeld aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Je kunt beginnen met het bekijken van video’s op YouTube of het lezen van al mijn blogs 😉.

Je kunt misschien een online cursus volgen of kijken of je jouw eigen blokkades kunt oplossen.

Ik vind het bij mezelf interessant om veel te geven en vraag me af welke blokkade ervoor zorgt dat iets niet goed stroomt.

Er staan in mijn kast nog allerlei cursussen die ik ooit heb gekocht, maar waar ik nooit aan ben toegekomen, die ik nu toch weer oppak zodat ik daar weer van kan leren. Zodat als alles weer normaal is, dat je dan weer beter bent op allerlei vlakken.

In mijn relatie merk ik ook dat ik meer praat dan daarvoor. Ik praat nu er meer tijd is meer met mijn vrouw en kinderen en hierdoor wordt de band nog sterker dan hiervoor.

Dit zijn natuurlijk allemaal investeringen in een bepaalde context die zijn vruchten gaan afwerpen. Gevoelsmatig vind ik het heerlijk om thuis te zijn en voel ik een betere en diepere connectie. Super waardevol, misschien wel nog waardevoller dan een bedrijf.

De band met mijn vrouw en kinderen is waardevoller.

Nu heb ik er meer tijd voor, ook in mijn gedachten, omdat de waan van de dag is veranderd.

Dus ik kan dat nu meer doen en dan moet ik er ook een gewoonte van maken, zodat ik ermee door kan gaan.

Zo zijn er in jouw leven misschien ook veel contexten waarin je wilt investeren.

Dit virus en hoe de overheid erop reageert geeft ons ook de mogelijkheid om dingen anders te gaan doen en om over zaken na te denken.

Dit kunnen ook heftige dingen zijn, zoals het verlies van je baan, mensen of relaties. Dit zijn verschrikkelijke zaken, maar aan de andere kant zijn dit ook de mogelijkheden om je relatie te verdiepen.

Heb je geen relatie met een ander? Dan kun je de relatie met jezelf verbeteren en met kinderen of vrienden.

Het is natuurlijk heel anders dan wanneer je elkaar ziet, maar misschien zijn de gesprekken veel dieper. Juist omdat je niet in de kroeg zit.

Dan wordt de band sterker en daarvan kun je profiteren in de rest van je leven.

Dus ik vraag me af wat ik kan geven en hoe ik waarde kan toevoegen.

Ik probeer er heel rustig onder te blijven en vraag me af waar ik een verschil kan maken. Dat probeer ik met mijn community, mijn team, met deze blogs, video’s en podcasts.

De kans die ik zie is dus dat ik nu meer kijk naar waar ik van waarde kan zijn.

Ik zie natuurlijk ook wel gevaar, maar ik zie meer kansen. Dat gun ik je ook, om meer kansen te zien dan gevaar.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/3332917-deze-crisis-biedt-ook-kansen?play=true

Omgaan met deze crisis hangt van een aantal factoren af zoals de waarden die je hebt, de manier waarop je denkt en waarop jij je kunt focussen[2].

Misschien heb je het bovenstaande gelezen en heb je gedachten als dat jij jezelf niet kunt ontwikkelen, dat je niets hebt aan YouTube of online lessen. Dat zijn allemaal gedachten die afhangen van je overtuigingen over hoe de wereld werkt.

Het interessante van deze tijd is dat we allemaal in een compleet nieuwe situatie zitten, misschien de hele oude mensen die de Spaanse griep nog hebben meegemaakt niet, en dat we dus net als kinderen de wereld opnieuw moeten ontdekken en opnieuw een mening moeten vormen over hoe die werkt.

Het nadeel is dat wij niet in een staat van hypnose zijn. Terwijl kinderen tot en met acht jaar altijd in hypnose zijn, daarom nemen ze informatie ook zo snel in zich op.

Hoe kun je dus als je helemaal in de put zit door deze situatie toch nog iets doen om jouw kansen in de crisis te zien? Je kunt in hypnose gaan. Je kunt naar een hypnotherapeut gaan die jou kan helpen om je focus van het gevaar naar de kansen te verplaatsen.

Je kunt dit ook zelf leren. Wil jij bijvoorbeeld weten hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om de technieken van hypnotherapie te leren. Leuk voor jezelf en als je mensen wilt helpen, dit kan namelijk zelfs online.

Bronnen:

[1] https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0741713620925029

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001879120300634

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen