Niet klaar voor relatie: wat te doen
Niet klaar voor relatie: wat te doen
22 juni 2021 
in Angst
6 min. leestijd

Niet klaar voor relatie: wat te doen

Een tijd geleden hielp ik een vrouw die niet klaar was voor een relatie. Ze liep telkens tegen rare mannen aan en de mannen die wel leuk waren, die waren al bezet.

In haar verleden vond ze dat ze te lang vasthield aan mensen om haar heen waar ze eigenlijk niet mee verder kon. Die hielpen haar niet te groeien of verder te komen.

Daarnaast had ze moeite om voor haarzelf op te komen en mensen te weren die niet leuk zijn. Met als gevolg dat ze een ex had die niet stopte met berichtjes sturen, een stalker.

Dit komt ook wanneer je iets nodig hebt van iemand, dan kom je mensen tegen die iets nodig hebben van iemand. Wanneer je dan de relatie beëindigt, dan kunnen ze dat maar lastig verkroppen. Want ze hebben je immers nodig.

Een probleem wat haar ex zou kunnen hebben is dat hij heel onzeker is over de banden die hij heeft. Dan vind je het namelijk lastiger om een relatie te verbreken dan wanneer je een goede verbinding met mensen kunt maken[1].

Maar daar heeft zij dan niet veel aan. Wat haar wel overkomt, is dat ze door deze ervaring bang is voor “wat voor persoon kom ik nu weer tegen?”

De vrouw dacht ook dat ze zich misschien niet goed kon binden aan mensen en dat dat de reden was dat ze niet klaar was voor een nieuwe relatie.

Hoe zorg je er dan voor dat je wel klaar bent voor een relatie?

Waarom wil je een nieuwe relatie?

Een van de eerste zaken die je jezelf kunt afvragen is waarom je een nieuwe relatie wilt?

Heb je het idee dat een relatie je moet opvullen? Dat die je moet helpen om te groeien? Dat was in eerste instantie het idee van de vrouw die ik hielp (na de sessie niet meer). Het nadeel van dit idee is dat je jouw eigen ontwikkeling en geluk afhankelijk maakt van andere mensen.

Daarnaast dacht ze ook dat ze het misschien wilde vanwege angst om alleen te zijn.

Onderzoek laat zien dat vrijgezelle vrouwen die veel naar romantische content kijken, zoals de Bridget Jones films en dergelijke, vaker bang zijn om vrijgezel te blijven[2].

Een van de eerste dingen die je kunt doen is je dus minder omringen met romantische zaken, zodat die angst in ieder geval niet getriggerd wordt.

Een ander iets is dat je het gevoel hebt dat je ergens bij wilt horen en dat dat gevoel niet vervuld wordt, daardoor word je eenzaam en wil je een nieuwe relatie[3]. Ook hier kun je je afvragen, wil ik gewoon ergens bij horen of wil ik bij een relatie horen? Want wanneer je gewoon ergens bij wilt horen kan het vinden van nieuwe vrienden of een hobby ook al veel voor je doen.

Je bent goed genoeg

Een nadeel van onzekerheid en daardoor een onzekere band hebben met je (nieuwe) partner, maakt dat je hierdoor vaker last kunt hebben van irreële overtuigingen over je relatie en minder tevredenheid over je relatie[4].

Dit geeft je een goed idee over wat goed moet zijn, voordat je een nieuwe relatie aan moet gaan.

Het is belangrijk om te weten dat jij goed genoeg bent.

Als je vrijgezel bent kun je denken “oh, ik moet snel opzoek naar een nieuwe partner”, maar daar help je jezelf niet altijd mee verder.

Want dan blijf je denken en doen zoals altijd en dan kom je telkens die verkeerde persoon tegen die niet voor je werkt.

Wanneer je vrijgezel bent heb je vaak ook meer tijd. Die tijd kun je gebruiken om de relatie met jezelf te versterken. Je gaat iets nieuws leren, je gaat bij een clubje voor een bepaalde hobby, jezelf ontwikkelen is superleuk en goed voor het gevoel dat je de wereld aankunt en daar geen hulp bij nodig hebt van een romantische partner.

Zodra jij namelijk niemand meer nodig hebt, kom je mensen tegen die jou ook niet nodig hebben, maar die het wel nodig hebben om bij je te zijn.

Dit is veel handiger, dan dat het jammer is dat er te weinig opvulling is, want die opvulling geeft alleen maar ellende.

Nu is dit eenvoudiger gezegd dan gedaan. De vrouw die ik hielp was bijvoorbeeld niet gewenst, haar moeder heeft dit tot haar 18e regelmatig gezegd. De hypnose dat ze dus niet goed genoeg was zat er goed in.

Zelfs wanneer je ongewenst bent, is het leuk om te weten dat de natuur je goed genoeg vindt. Je bent toch ontstaan. De kans dat je zou ontstaan was klein, maar je hebt het toch maar geflikt.

Veel mensen horen dat kinderen hun ouders uitkiezen, maar als dat idee niet voor jouw specifieke situatie werkt kun je het loslaten. De natuur heeft ervoor gezorgd dat jij bestaat en dat heb je toch maar mooi gedaan.

Dit maakt het eenvoudiger om overtuigingen die je niet helpen en die je van je ouders hebt gekregen, los te laten en jezelf te accepteren.

Angst voor een nieuwe relatie

Ervaringen uit het verleden kunnen je ook angstig maken voor een nieuwe relatie. Een ex die opeens een stalker wordt is bijvoorbeeld zo’n ervaring, maar ook een ex die is vreemdgegaan of die je zelfs mishandeld heeft kan ervoor zorgen dat je vertrouwen in het kunnen hebben van een liefdevolle relatie vermindert.

Hoe zorg je er dan voor dat die angst vermindert?

Onderzoek laat zien dat mensen niet vreemdgaan om wat het ze kan kosten[5]. Wanneer jij blij bent met jezelf, komt dit vaak doordat je jezelf hebt ontwikkeld op de een of andere manier. Dit kan zijn voor je werk, dit kan sociaal zijn of op spiritueel vlak. In ieder geval heb je jezelf waardevoller gemaakt en dat maakt jou verliezen een stuk pijnlijker en dat maakt de kans dat een nieuwe partner vreemdgaat ook kleiner.

Daarnaast kun je ook letten op persoonlijkheidskenmerken. Mensen die hoog scoren op “consientiousness” gaan minder snel vreemd dan mensen die juist openstaan voor nieuwe ervaringen. Iemand die minder snel vreemdgaat is te herkennen aan planmatig gedrag, discipline, betrouwbaar (ook in andere zaken) en het nastreven van doelen.

Met deze kennis weet je alweer veel meer voor je volgende dating-ronde. Daarnaast kun je ook even de rode vlaggetjes uit je verleden op een rijtje zetten, zodat je die herkent. Dit helpt je om meer vertrouwen te hebben in je eigen inzichten.

Daarnaast is het ook handig om jezelf te vergeven voor die eerdere relaties. Je was jong en met de kennis die je toen had, heb je een partner uitgezocht. Het is goed om fouten te maken, wanneer je er maar van leert en dat doe je met de bovenstaande oefening.

Je hoeft niet om te gaan met mensen die eigenlijk niet leuk zijn

Wanneer je blij bent met jezelf kun je dus hele andere mensen tegenkomen dan eerst, maar wat doe je nu wanneer je minder wilt omgaan met iemand?

Een leuke manier om jezelf aan te vullen en te verrijken is door boeken te lezen. Je kunt altijd zeggen dat je nog wat moet lezen of iets dergelijks.

Maar misschien is dat niet altijd handig.

Dan kun je jezelf ook bewust maken met wat voor mensen je omgaat. Je gaat voordat je naar iemand toegaat bewust tegen jezelf zeggen: “Ik ga naar die persoon en hij is irritant en dat is goed.

Op die manier ga je op gegeven moment zeggen: “Waarom ga ik eigenlijk met die zeurders om? Ik ben toch niet gek?”

Je weet namelijk stiekem wel welke mensen wel en niet goed voor je zijn. Dat zijn van die mensen dat wanneer je er een uur bent geweest, je helemaal op bent. Je voelt je dan totaal vermoeid.

Het lijkt een beetje op roken. Ik rookte vroeger bijvoorbeeld ook. Ik wist dat het slecht was, maar vanaf dat moment duurde het toch nog zeven jaar om echt te stoppen.

Dat is net als omgaan met zo’n persoon. Op een gegeven moment gaat het je zo tegenstaan dat je er gewoon helemaal klaar mee bent. Je wordt je bewust dat het slecht is, dan stop je ermee en is het klaar.

Door jezelf telkens bewust te maken, versnel je dit proces.

Dit helpt ook om beter voor jezelf op te komen.

Hypnose om klaar te zijn voor een nieuwe relatie

De vrouw die ik hielp gaf ik dus een paar oefeningen en geruststellingen en ik dit deed met een soort hypnotherapie.

Hypnotherapie kan je helpen het verleden los te laten, je meer te focussen op de goede kanten van het leven en de groei in je eigen leven te herkennen.

Daarnaast kun je allerlei praktische oefeningen krijgen om bepaalde levensgebeurtenissen een plaats te geven, zodat je vol frisse moed verder kunt en klaar bent voor een nieuwe relatie.

Wil je weten hoe dit allemaal precies werkt? Kom dan eens naar de gratis online hypnose masterclass of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.moquer.nl/suavecito-beard-balm-original-43-gr

[2] https://psycnet.apa.org/record/2017-54858-001

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886917307250

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886902001241

[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886919302090

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen