Voordat je succes in je leven hebt, heb je vooruitgang in je leven. Je kunt progressie of vooruitgang ook al zien als succes. Maar wanneer heb je progressie in je leven en waarom heb je soms het gevoel dat je stilstaat? Hoe zorg je ervoor dat je weer gaat lopen, al dan niet letterlijk. Maar meestal vooral mentaal.
Progressie betekenis
Wanneer je progressie opzoekt in het woordenboek van Van Dale krijg je het volgende resultaat: “1 vooruitgang 2 trapsgewijze opklimming” Het gaat dus om vooruitgang.
Wat is er dan aan de hand als je het idee hebt dan je niet meer vooruitgaat? Dan je zit waar je zit en je zit vast in je leven. Vast zitten in je leven betekent vaak vast zitten in je overtuigingen en in bepaalde angsten.
Angst belet progressie
Een angst die bijvoorbeeld progressie belet is faalangst. Iedere keer als je faalt, maak je toch een soort van progressie. Je komt steeds iets verder. Faalangst zou dus eigenlijk de angst om vooruit te komen moeten heten en dat klinkt al een stuk vreemder. Want zou je niet vooruit willen komen?
Sommige mensen niet, maar dat is veel beangstigender. In de natuur is het heel simpel, of je groeit of je sterft uit. Dan zouden mensen met faalangst meer bang zijn voor groei dan voor de dood. Ook gek.
Zo zien die mensen dat vaak niet, maar als je erop doordenkt is dat wel wat er aan de hand is. Een baby die probeert te lopen faalt heel vaak. Maar maakt wel progressie.
Zijn spieren worden sterker, balans wordt beter en zo kan hij op een gegeven moment zijn eerste stapje zetten.
En dan faalt hij weer als hij probeert te rennen…
Falen is zo lekker.
Zoveel mogelijk falen in je leven. Dat is het leukste wat er is. (Want op gegeven moment lukt het dat kind wel om te rennen)
Leukste? Nou ja, heel leuk is het niet, maar iedere week faal ik wel een keer. Meestal bij de sport, soms tijdens het werk en heel af en toe tijdens gesprekken met mijn vrouw.
En dan zijn er nog genoeg andere contexten waarin ik af en toe faal.
Ik faal meer dan dat ik succes ervaar.
Gelukkig!
Kijk, succes is lekker hoor, maar ook heel vergankelijk. Als ik dat bereik dan…
Dan voel je je even te gek en dan is er alweer het volgende. En zo ga je maar door.
Daar hou ik ook van. Creëren, presteren, iets neerzetten, iets halen, winnen en sterker worden. Maar als dat een keer gehaald is, dan is dat top, maar dat is dan ook weer zo voorbij. Ik faal veel vaker dan dat ik win.
Gisteren nog tijdens de workout. Gefaald, niet gehaald, maar wel sterker geworden. Wel progressie gemaakt. Dus je zou kunnen zeggen dat ik het wel gehaald heb…
Hmmm…
Dus faalangst is zo’n angst die progressie, vooruitgang kan beletten. En dit kan gaan om vooruitgang met Crossfit (wat als ik die gewichten niet kan tillen?), maar het kan ook gaan om sociale vooruitgang (wat als ik mijn vrouw vertel dat ik het eten niet lekker vindt?) en je relatie laten werken.
Sociale angst en progressie
Een andere angst die progressie kan stoppen is sociale angst. De angst voor succes is vaak de angst dat je omgeving jouw succes niet aankan. Dat je familie en vrienden onredelijk jaloers worden.
Maar zeg eens eerlijk: Als dat bewaarheid wordt, wil het dat dan niet weten, wil je er niet achterkomen wie je echte vrienden zijn en dan met hen je succes vieren?
Een andere sociale angst is dat wanneer je dan opspreekt om bijvoorbeeld die promotie te maken, mensen je niet goed genoeg vinden.
Of dat je afgewezen wordt.
Ziekte en progressie
Dus misschien heb je altijd progressie gemaakt en ben je ziek geworden.
Shit, dat is echt heel vervelend.
Je lichaam laat je in de steek en dit kan van alles met je doen. Misschien kun je niet meer zoveel doen of heb je andere problemen erdoor gekregen waardoor je niet meer het gevoel hebt dat je vooruitgaat.
De progressie stopt, maar hoe krijg je die weer aan de praat als je ziek bent geworden?
Wat er vaak gebeurt als je ziek bent is dat je vooral ziet wat je niet meer kunt en wat allemaal niet meer gaat. Je focust je opeens op alles wat slecht gaat in je leven en kunt de ziekte daar de schuld van geven.
Aan de ene kant is dit heel makkelijk, want dan hoef je niets meer.
Aan de andere kant is het verschrikkelijk, want het belet je om de kansen die je nog wel hebt te zien.
Want ook 1 millimeter voortuitgang is progressie.
Wat vooral van belang is, is jouw geloof dat je de middelen in je hebt om je doelen te behalen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat wanneer je denkt dat je iets niet kunt dit ervoor zorgt dat je een lagere kwaliteit van leven ervaart, terwijl als je denkt dat je wel zelf dingen voor elkaar kunt krijgen dit de kwaliteit van leven weer verbetert. Dit onderzoek is uitgevoerd bij mensen met astma, diabetes type II en mensen met hartklachten[1].
Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je wanneer je astma hebt juist meer gaat bewegen om je longen gezond te houden, ondanks de angst voor een astma-aanval.
Dit kan betekenen dat je opeens heel gezond gaat eten om minder last te hebben van diabetes type II.
Dit kan bij hartklachten betekenen dat je wel het huis uit durft en dingen kunt doen die je arts je vertelt te doen.
Het leven gaat met ups en downs, het is belangrijk om vooruitgang na een down als progressie te zien, ook als je dan nog niet op het punt zit waar je voorheen zat. Je hebt geen achterstand opgelopen, hebt gewoon een nieuw punt vanwaar je progressie gaat maken.
Hypnose om je angsten te overwinnen en progressie te maken
Faalangst kan dus progressie stoppen, sociale angst kan progressie stoppen, het idee dat je iets gewoon niet kan stopt progressie en angst door ziekte stopt progressie. Veel hangt dus samen met angst.
Angst is vaak gebaseerd op overtuigingen over hoe dingen in het leven werken. Faalangst is vaak een sociale angst. Angst voor een ziekte of de gevolgen van een chronische ziekte kan ervoor zorgen dat je het toch lastig vindt om de gezonde dingen te doen die nodig zijn om weer progressie te kunnen maken.
Maar het belangrijkste is, die angst is gebaseerd op jouw overtuigingen. Op jouw gedachten over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin kunt functioneren.
Die overtuigingen zijn ooit ontstaan, meestal in de kindertijd. Hoeveel kennis had je toen eigenlijk over hoe de wereld werkte? Vooral vergeleken met nu? Het vervelende is dat je dan dus die leefregels opstelt over hoe alles werkt en hoe het hoort, maar als kind heb je natuurlijk niet alle kennis in huis.
Met hypnose kun je dit soort overtuigingen eenvoudig veranderen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop een overtuiging die is ontstaan die je nu tegenhoudt om vooruitgang te boeken. Dit doe je pas nadat je in hypnose bent gebracht door de hypnotiseur en hiervoor de suggestie krijgt.
Vervolgens ga je dit moment met je huidige kennis bekijken waardoor je jouw overtuiging een update kunt geven. Die kan compleet veranderen door deze regressie en hierdoor kun je angsten overwinnen.
Focus op de progressie door hypnose
Dan heb je ook nog een hele andere manier om met hypnose je focus te veranderen van je angst naar je progressie. Dit is een gevorderde techniek die pas later in de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland geleerd wordt.
Met deze techniek neemt de hypnotiseur je mee naar jouw leven in de toekomst. Hoe je leven er dan uitziet als je dus jouw doelen, jouw progressie, hebt behaald.
Vervolgens ga je stappen terugzetten. Je gaat zien wat jij hebt gedaan om op dat punt in je leven te komen. Telkens een stapje terug tot het moment waarop je in hypnose bent en de hypnotiseur je helpt met deze techniek.
Veel mensen geven een jaar later aan dat het daadwerkelijk gelukt is, dus het kan zeker een goede manier zijn om je meer op voortuitgang te focussen en het daardoor ook echt te bereiken.
Progressie in je leven betekent leren van faalmomenten, angsten overwinnen en focus op de mogelijkheden. Hypnose kan je hiermee helpen.
Wil je meer weten over hypnose en wat je ermee kunt bereiken? Kom dan eens naar een seminar of een Hypnose Playshop. De playshops worden gegeven in Zwolle en Wormerveer.
Wil je direct aan de slag met het onder de knie krijgen van technieken om jezelf en andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor 1 van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Zwolle, Wormerveer en online.
[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0887044031000146815