Schuldhulpverlening: De geldmindset van cliënten veranderen met hypnose
19 maart 2024 
6 min. leestijd

Schuldhulpverlening: De geldmindset van cliënten veranderen met hypnose

Schuldhulpverlening is een belangrijke dienst die ontzettend waardevol is. Soms kunnen mensen door de schulden zo in de stress raken dat logisch nadenken over geld er niet meer goed in zit.

De bekendste taak van een schuldhulpverlener is het in kaart brengen van de financiële stromen van een huishouden. Welke kosten er zijn, hoe schulden op een goede manier terug te betalen en dat mensen ook nog een beetje kunnen rondkomen.

Wat mensen minder goed weten is dat een schuldhulpverlener ook een coachende taak heeft over geld. De cliënt kan gecoacht worden over het beheersen van uitgaven en over het houden van een positieve mindset. Ook als er even op de kleintjes gelet moet worden.

Als het te ingewikkeld wordt kan een schuldhulpverlener ook doorverwijzen naar een psycholoog.

Maar in eerste instantie kan het kennen van goede en slimme coaching technieken ook veel doen om mensen te helpen.

Het kennen van hypnose en hypnosetechnieken kan daarom van onschatbare waarde zijn voor een schuldhulpverlener.

Waarom raken mensen in de schulden?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen in de schulden kunnen raken. Helaas is het lang niet altijd “eigen schuld, dikke bult”. Het verliezen van je werk, überhaupt een slecht betalende baan hebben, het verliezen van je gezondheid, zijn een aantal redenen waarom je in de schulden kunt raken.

Naast dat dit praktisch een probleem is, kan dit ook allerlei emotionele problemen hebben.

Het verliezen van je baan kan ook een behoorlijke slag slaan op je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Ziekte is ook iets wat je erg onzeker kan maken.

Als je op dit moment een slecht betalende baan hebt. Zegt dat vaak ook iets over de gedachten, of mindset, die je hebt over geld.

Anders met geld omgaan, gebeurt vaak pas nadat gedachten over geld zijn veranderd.

Zelfvertrouwen en geld

Er wordt wel eens gezegd dat hoe je de wereld ziet en ervaart, een weerspiegeling is van je innerlijk. Nu denkt natuurlijk niemand “ik ben het waard om in de schulden te zitten”, maar onderzoek laat wel zien dat er verbanden zijn tussen iemands zelfbeeld en de financiële situatie waarin ze zitten.

Daarnaast kan de coaching soms bestaan uit het delen van meer kennis over geld en hoe geld werkt. Daardoor kan het zelfvertrouwen over geld al verbeterd worden en dit kan weer leiden tot verstandigere keuzes over geld. Zelfs een verbeterd zelfvertrouwen op zich kan al verschil maken in gezonde financiën ongeacht de financiële kennis die iemand heeft[1].

Kennis over geld helpt echter wel om te kunnen sparen en schulden te vermijden[2].

Hypnosetechnieken kunnen heel goed gebruikt worden naast de financiële coaching om iemands zelfvertrouwen en zelfwaardering te vergroten.

Stress door geldgebrek

Geldgebrek kan voor stress zorgen. Als er een nieuw plan er is om rekeningen te betalen, is het eigenlijk zaak om je daar aan te houden. Dan hoef je je verder niet druk te maken over wat er allemaal nog fout kan gaan.

Maar als je een goed plan hebt, dan is het goed, en zijn al die andere gedachten vooral angsten.

Dit zijn uiteindelijk alleen maar gedachten over de toekomst, en niet de waarheid.

Coaching in mindfulness en hypnose kan helpen om meer in het nu te leven en om je minder druk te maken om wat fout kan gaan, op die manier kun je stress door geldgebrek verminderen[3]. Met hypnotische suggesties kan de focus van wat er mis gaat, ook verlegd worden naar wat er goed gaat. Op die manier kan er met meer optimisme naar de toekomst worden gekeken.

Zelfs als het nog jaren kan duren om uit de geldproblemen te komen.

Angst voor armoede

Een andere angst die mensen hebben om niet bij schuldhulpverlening aan te kloppen is de angst voor armoede. Terwijl ze eigenlijk al in een armoedige situatie zitten.

Het vervelende aan armoede is dat dit psychisch voor problemen kan zorgen, waardoor de cirkel lastig doorbroken wordt. Zo kunnen er juist als het al niet goed gaat onverstandige beslissingen worden genomen met betrekking tot geld.

Daarbij kan armoede ervoor zorgen dat je meer in gewoontes gaat leven, dan dat je naar een doel toewerkt (zoals uit de schulden raken)[4].

Uiteraard help je als schuldhulpverlener met de planning om het doel van “uit de schulden raken” te bereiken.

Om de stemming en motivatie hoog te houden kan een geleide visualisatie helpen. In die visualisatie help je mensen zich voor te stellen hoe hun leven eruitziet na het bereiken van dit doel. Het is een goede techniek om mensen moed te geven over het kunnen bereiken van een schuldenvrij leven, zelfs een leven met spaargeld.

Een andere techniek is het uitvoeren van progressie. In dat geval laat je je cliënt elke keer een stap terugzetten van dit einddoel, tot aan het moment waarop ze hulp krijgen van jou. Dit geeft mensen een helder overzichtelijk plan om financieel uit de put te komen en om te vertrouwen in hun eigen kunnen.

Daarbij is er bij de angst voor armoede vaak ook een angst dat allerlei zaken in het leven niet meer kunnen. De focus ligt dan dus weer vooral op de negatieve kanten. Met hypnosetechnieken kun je de cliënten helpen om de focus te verleggen naar wat nog wel kan.

Als ze bijvoorbeeld lichaamsbeweging belangrijk vinden en niet meer naar de sportschool kunnen, is het goed om te weten dat er op YouTube en Pinterest ook veel work-outs te vinden zijn die mensen kunnen uitvoeren. Helemaal gratis!

Wanneer de sportschool fungeerde als hun “sociale” plek kunnen ze ook met hun sportschoolvrienden afspreken om juist in de buitenlucht een stuk te wandelen, hardlopen of fietsen.

Ook kunnen mensen overtuigingen hebben dat als ze arm zijn ze niet meer goede kwaliteit voeding kunnen betalen. Die overtuigingen zijn ook eenvoudig weg te werken door mensen te helpen met verse voeding uit de seizoenen te eten. Die is vaak het goedkoopst en zelfs in de winter is zijn er groenten die dan geoogst worden en die vers te verkrijgen zijn, zonder dat er de hoofdprijs voor betaald hoeft te worden.

Shopverslaving

Een shopverslaving kan helaas ook voor schulden zorgen. In dat geval kan het handig zijn om te werken aan de zelfcontrole, zodat de persoon in ieder geval niet een impulsaankoop doet.

Onderzoek laat namelijk zien dat er een verband is tussen het hebben van goede zelfcontrole en een goede financiële situatie. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat mensen met zelfcontrole vaker maandelijks geld sparen en minder stress door geld ervaren[5].

Daarbij kan er ook gekeken worden naar oorzaken van de verslaving, zodat de oorzaak op een andere manier opgelost kan worden dan door iets te kopen.

Met hypnose kun je dan onderzoeken wat het kopen van spullen de persoon oplevert. Vervolgens kun je de persoon helpen om na te gaan of hij of zij eerder in zijn leven dat gevoel heeft gehad, maar dan zonder hiervoor iets te kopen.

Dan heeft de persoon namelijk al een andere manier om het goede gevoel te bereiken gebruikt in het leven, maar hoeft hij of zij daar alleen maar aan herinnerd te worden.

Ook kan er gewerkt worden met een techniek om het even “shoppen” te vervangen door een andere activiteit. Dus als het gevoel wordt opgeroepen van “even shoppen”, kan de persoon juist gaan schoonmaken.

Deze hypnosetechniek wordt ook veel gebruikt voor andere verslavingen, zoals een snoepverslaving, een vrouw die hier ooit mee geholpen werd, had nog nooit zo’n schone keukenvloer gehad.

Stoppen met roken

Roken is ook een dure manier om met stress om te gaan en een van de makkelijkste manieren om geld te besparen is stoppen met roken. Het leukste is dat met 1 sessie mensen al geholpen kunnen worden om te stoppen met roken[6].

Als jij weet hoe dit werkt kan je een afspraak hiervoor gebruiken om je cliënten te helpen om heel eenvoudig geld te besparen (en een betere gezondheid te hebben 😉).

Hypnose voor schuldhulpverleners

Als schuldhulpverlener kom je bij allerlei mensen die om allerlei redenen in de financiële problemen zijn gekomen. Die problemen kunnen veel negatieve gevolgen hebben en kennis van hypnose kan je dan helpen om naast de financiële hulp ook suggesties te geven die optimisme en motivatie om de juiste dingen te doen verhogen.

Daarbij kan deze kennis je helpen als mensen blokkeren wanneer je bepaalde adviezen geeft over de financiën, zoals het opzeggen van een sportschoolabonnement, het herfinancieren van leningen voor overzicht, of overstappen op andere betaalbaardere voeding en winkels.

Ongeacht de oorzaak van de schulden, met hypnose kun je mensen weer het zelfvertrouwen en de zelfwaardering geven die ze nodig hebben om zich uit de schulden te werken.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis masterclass.

Of schrijf je gelijk in voor een van onze evenementen of opleidingen. De opleidingen kun je zowel klassikaal als live online volgen. Ideaal als je een keertje niet naar de locatie kunt komen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen