Spierspanning: Hoge spierspanning verminderen
31 oktober 2019 
6 min. leestijd

Spierspanning: Hoge spierspanning verminderen

Spierspanning, iedereen heeft er wel eens last van. Maar als je chronische hoge spierspanning hebt kan het vervelend worden. Het enige wat er leuk aan is, is dat jij altijd de plank-challenge kunt doen. Helaas is dit niet iets wat je op dagelijkse basis helpt en de spierspanning is vooral vervelend en leidt vaak tot pijnlijke krampen.

Spierspanning

Spierspanning is iets heel normaals. Je hebt het bijvoorbeeld nodig om te blijven staan, maar als je gaat zitten is het fijn als de spieren die dan niet actief hoeven te zijn zich ontspannen.

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom het lastig voor je spieren is om te ontspannen. Stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat je onbewust spieren aanspant. Dit kan bijvoorbeeld voor spanningshoofdpijn zorgen.

Emoties kunnen dus zorgen voor spierspanningen en die spierspanningen kunnen weer zorgen voor pijn[1].

Helaas kan dit voor een vicieuze cirkel zorgen, want pijn is niet leuk. Die pijn zorgt dan weer voor een emotie, die voor extra spierspanning zorgt die weer voor meer pijn zorgt. En zo kan pijn elke keer erger lijken te worden.

Dit is bijvoorbeeld een klacht die mensen ook kunnen ervaren wanneer ze last hebben van een whiplash, rugpijn, nekpijn en/of gewrichtspijn.

Met voeding

Soms kan spierspanning ook veroorzaakt worden doordat je een verkeerd dieet hebt. Magnesium is bijvoorbeeld een mineraal dat erg belangrijk is voor de ontspanning van je spieren.

Magnesium zit bijvoorbeeld in noten, volkorenproducten en groente zoals spinazie.

Wanneer je vooral wit brood eet en groente vermijdt kan dit ongezonde voedingspatroon ervoor zorgen dat je lichaam meer gespannen is dan nodig.

Door gezond te eten of magnesiumsupplementen te nemen kan je al iets doen om minder last te hebben van spierspanning, mits het aan je voedingspatroon ligt.

Vind je het lastig om gezond te eten? Dan kan hypnose je helpen om je smaakperceptie te veranderen, zodat je bijvoorbeeld groente wel lekker vindt en kunt genieten van gezonde voeding.

Met je lichaam

Om in ieder geval even tijdelijk van de spierspanning af te zijn is het in ieder geval belangrijk om ook met je lichaam bezig te blijven. Yoga kan bijvoorbeeld heel goed helpen om jouw gevoel van controle over je lichaam te versterken.

Yoga helpt je om je spieren te ontspannen en te stretchen wat heel goed werkt tegen spierspanning. Daarbij train je jouw spieren ook heel bewust per pose. Hierdoor kun je door goed op te letten leren hoe je jouw spieren aan of uit zet, laat inspannen en ontspannen.

Is dit eerst toch iets te intensief? Dan kun je je ook focussen op alleen het stretchen van je spieren.

Is dit ook te veel gevraagd? Dan kan een warmtekompres ook de nodige verlichting geven[2].

Vind je bewegen eng? Dan kun je ook last hebben gekregen van bewegingsangst, die dan ook weer voor de spierspanning kan zorgen.

Met je psyche

Omdat de meeste mensen wel af en toe pindakaas en groente eten is de kans groter dat je last hebt van spierspanning door stress of emoties die spanning veroorzaken.

Hoe jij je voelt hangt vaak af van de omgeving waarin jij je bevindt en problemen die je wel of niet ervaart.

Die gevoelens worden namelijk opgeroepen door je onbewuste gedachten. Die zijn weer gelinkt aan eerdere ervaringen in je leven of een bepaalde situatie goed of slecht was.

Hierdoor heb je overtuigingen gekregen over hoe de wereld werkt en hoe jij daar het beste in kunt functioneren. Wanneer je bijvoorbeeld vaak een presentatie moet geven voor je werk, maar je daar heel bang voor bent kun je heel veel last krijgen van spierspanning door de emotie angst.

Soms kunnen bepaalde overtuigingen over het leven ervoor zorgen dat je opeens heel veel spierspanning hebt.

Als je nog geen duidelijke oorzaak, of ontstaansmoment, voor jouw spierspanning kunt bedenken kan hypnose je hiermee helpen. In dit geval kan een hypnotherapeut je helpen met regressie.

Eerst zal de hypnotiseur een voorgesprek met je houden om te bepalen of regressie nodig is, of dat een andere techniek je ook al voldoende kan helpen voor het verminderen van spierspanning.

Vervolgens word je onder hypnose gebracht. In die staat ben je heel goed in het vinden van onbewuste gedachten en patronen. Als je dan de hypnotische suggestie krijgt om terug te gaan naar het moment waarop je voor het eerst last kreeg van de spierspanning waar je nu last van hebt ga je heel snel naar dat moment, omdat je onderbewuste precies weet wanneer het is gebeurd.

Meestal is dit een moment uit je kindertijd, omdat dat het moment in je leven is waarop je overtuigingen ontstaan. Je ziet bijvoorbeeld hoe mensen om je heen reageren op een bepaalde situatie en gaat er dan vanuit dat dat de normale manier is.

Vervolgens ga je iets doen met dat moment. Je leeft je bijvoorbeeld in in de mensen die op dat moment om je heen waren met je volwassen kennis. Hierdoor kun je het overtuigingsvormende moment op een hele andere manier beleven waardoor de overtuiging die voor spierspanning zorgt kan verdwijnen.

Vanaf dat moment kun je dan al minder last hebben van de spierspanning.

Emoties uiten

Door die overtuigingen kun je het ook lastig vinden om emoties te uiten. Sommige emoties kunnen voor spierspanning zorgen, zoals woede, verdriet, zelfs blijheid als dat niet geuit mag worden. Dan heb je misschien wel een ontzettend onbedwingbare grijns op je gezicht 😊.

Door die emoties wel te uiten kun je jezelf al van veel spanning verlossen.

Toch kan dat ook eng zijn. In dat geval kan hypnose je helpen met je zelfvertrouwen en zelfwaardering om ervoor te zorgen dat jij ervan overtuigd raakt dat jouw emoties het waard zijn om te uiten.

Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met hypnotische suggesties, zoals:

“Ik kan alles.”

“Ik ben het waard om gehoord te worden.”

“Het is gezond om me te uiten.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen kan een hypnose-expert ervoor kiezen om je te helpen met andere hypnotische suggesties om jouw emoties te kunnen uiten.

Trauma verwerken

Er zijn allerlei soorten trauma’s die voor spierspanning kunnen zorgen. Je hebt bijvoorbeeld fysieke trauma’s, zoals dat je een ongeluk hebt gehad en psychische trauma’s. Dit psychische trauma kan bijvoorbeeld zijn dat je als kind bent verwaarloosd.

Vaak krijgen mensen van een fysiek trauma ook weer een psychisch trauma. Iemand die ooit een auto-ongeluk heeft gehad kan bijvoorbeeld angst voor autorijden krijgen.

Wanneer zo’n val of iets dergelijks ervoor zorgt dat je bang wordt om te bewegen dan kan dit ook voor veel spanningen zorgen.

Ook hierbij kan een hypnotiseur je helpen om dit trauma te verwerken zodat je geen spanning, stress en andere emoties in je lichaam opkropt door het trauma. Door het te verwerken kun je zelfs voorkomen dat je PTSS krijgt[3].

Levensstijl veranderen

Heb je werk waarvoor je langdurig een bepaalde houding hebt? Je zit bijvoorbeeld uren achter een computer? Je werkt veel op je knieën (omdat je bijvoorbeeld tegels zet)? Dan kan die langdurige houding ook onbewust voor veel spierspanning zorgen.

Door op je werk in ieder geval elk uur even te stretchen kun je voorkomen dat je ’s avonds nog met allerlei spanningen in je lichaam rondloopt simpelweg vanwege de houding die jij hebt terwijl je werkt.

“s avonds even wat langer bewegen of yoga doen kan dan ook wonderen verrichten.

Je verslavingen stoppen

Snak je naar een sigaret of wat anders? Als je verslaafd bent aan iets, maakt niet uit of het om drugs, voeding of wat anders gaat, kan het niet kunnen bemachtigen van je verslaving ook voor veel spanning en emotie zorgen.

Als je rookt is het belangrijk om op een psychologisch gezonde manier te stoppen. Hypnose is een manier om eenvoudig te stoppen en om jezelf niet te dwingen om maar geen sigaret te nemen. Je wilt dan simpelweg geen sigaret.

Ook andere verslavingen zijn met hypnose te tackelen[4].

Spierspanning is heel vervelend en kan een aantal oorzaken hebben. Vaak is er een oplossing te vinden in je mentale gesteldheid om spierspanning te verminderen. Bepaalde overtuigingen kunnen het bijvoorbeeld blokkeren dat je jouw emoties uit of zorgen voor stress wat weer voor spierspanning zorgt.

Hypnose helpt je om te achterhalen waarom iets je blokkeert en om die blokkade weg te nemen. Daarbij helpt het je angsten te overwinnen, waardoor je weer durft te bewegen. Dit kan allemaal goed helpen tegen spierspanning.

Wil je weten hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist direct meer aan de slag met technieken waarmee je jezelf of andere mensen kunt helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen of kom naar een seminar.

Wil jij zonder (spier) spanning iets in je leven voor elkaar krijgen? Dan kan dit product "Wet van het logisch gevolg" ook handig voor je zijn.

Pin ook deze handige infographic:

hoge spierspanning

Bronnen:

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0022034515625216

[2] https://www.healthline.com/health/muscle-rigidity#treatment

[3] https://lonerwolf.com/muscle-tension/

[4] http://www.pps.org.pk/PJP/13-3/Shamir.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen