Sportverslaving overwinnen: Hypnose voor balans in je lichaam
11 september 2024 
6 min. leestijd

Sportverslaving overwinnen: Hypnose voor balans in je lichaam

Sporten is “so hot right now”. Het is niet vreemd, ik hou zelf ook ontzettend van de crossfit en vind het tof om me zo sterk te voelen en er goed uit te zien. Helaas kun je ook in het sporten doorschieten.

Eigenlijk kun je van alles in het leven doen, maar met enige mate.

Zo geldt het ook voor sporten. In dit blogartikel lees je meer over sportverslaving overwinnen.

Sportverslaving opmerken

Merk je dat je dwangmatig moet sporten, ook als je geblesseerd bent geraakt, of dat je hierdoor sociale problemen krijgt, dan bestaat de kans dat je verslaafd bent geraakt aan het sporten. Aan de “runners high” om het zo maar te zeggen 😉.

Ook als je last krijgt van schuldgevoelens als je een keertje niet sport kan dit een signaal zijn dat je een sportverslaving hebt.

Het is ook te herkennen aan je rigide houden aan je sportschema, ondanks dat je misschien naar een bruiloft of ander feestje van je vrienden kunt gaan of ondanks dat je wellicht moet werken.

Je kunt zelfs last krijgen van ontwenningsverschijnselen als je je niet kunt houden aan je sportschema.

Een sportverslaving hoeft niet per se slecht te zijn. Sporten is namelijk heel gezond, maar als je jouw lichaam overbelast en last krijgt van mentale klachten als je niet sport, dan kan er meer aan de hand zijn. Het kan zijn dat je het sporten gebruikt als een soort “middel” om andere problemen in je leven niet op te lossen.

In een onderzoek naar oorzaken van een sportverslaving werden mensen uitgenodigd die meer dan 10 uur per week sportten. 23,6% van de deelnemers werden ingeschat als mensen die wel eens last konden hebben van een sportverslaving.

Meer dan 10 uur sporten per week betekent dus niet automatisch dat je last hebt van een sportverslaving. Hoe je ermee omgaat als je eventjes niet kunt sporten, ziek wordt, last krijg van een blessure of tijdens je normale sportschema een andere verplichting krijgt, zijn betere zaken om op te letten. Daarme controleer je of je last hebt van een sportverslaving.

Als je je juist niet goed voelt door het sporten en je gaat toch door, dan kan dit ook een signaal zijn van een verslaving.

Er is een verschil met door je pijngrens heengaan tijdens het sporten en je mentaal niet goed voelen, doordat je simpelweg te veel sport.

Dan kun je ook kijken (of voelen) of het niet beter voor je is om elke dag 1 uurtje te sporten, waardoor je alsnog 7 uur per week sport. Wat nog altijd meer is dan de overheid aanbeveelt voor een gezonde levensstijl.

Voor mensen met een sportverslaving geldt net als voor mensen met een verslaving aan drugs dat ze vaker last hebben van depressie, ADHD of een traumatische jeugd hebben gehad.

Het is echter ook weer niet zo dat als je last hebt van een depressie je hierdoor een sportverslaving krijgt, want in de groep zonder risico op sportverslaving waren ook mensen met depressieve klachten.

Daarnaast hangt een sportverslaving vaak voor samen met een eetstoornis, zoals anorexia nervosa of boulimia. Het is in dat geval vaak een symptoom van een ander probleem.

Je kunt echter ook een sportverslaving hebben, zonder dat je een eetstoornis hebt[1]. Uiteindelijk had ongeveer 13% van de deelnemers die risico liepen op een sportverslaving, ook last van een eetstoornis.

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van sportverslavingen. Ben je echter een jonge vrouw, met een normaal BMI en ben je toch niet tevreden over je lichaam? Dan loop je weer een hoger risico op het ontwikkelen van een sportverslaving[2].

Het is ook niet gek dat je verslaafd kunt raken aan sporten als je je niet goed voelt. Het zorgt immers voor een beter humeur, vermindert depressieve klachten (als je het goed doet), verbetert je zelfvertrouwen, verbetert je gevoel dat je iets kunt, en op de een of andere manier vermindert het dagelijkse problemen en angsten (bron 2).

Sportprestaties als je sportverslaafd bent

Echter, bij een verslaving maak je je lichaam niet gezonder, maar overbelast je die en breek je dus eigenlijk je lichaam af.

Een sportverslaving helpt je niet altijd om betere sportprestaties te hebben. Je lichaam heeft immers ook rust nodig.

Onderzoek laat zelfs zien dat elite atleten die last hebben van een sportverslaving slechter presteren dan atleten die niet verslaafd zijn aan sport. Prestaties werden in 4 jaar in sommige gevallen zelfs slechter en als er toch vooruitgang was, was die heel klein (5%) vergeleken met de andere groepen die tot 37% beter gingen presteren.

In het onderzoek zijn atletiek atleten onderzocht met een specialisatie voor “track and field” sporten (bron 2).

Je identiteit en sportverslaving

Wat wel interessant is, is dat mensen die zichzelf profileren als sporter. Je zegt dus dat je sporter bent, vaker last hebben van een sportverslaving dan mensen die dit niet benoemen.

Dit komt dan ook doordat je bang kunt zijn dat mensen een “mening” hebben als je er niet uitziet als een sporter. Die gevoelsmatige sociale druk kan ervoor zorgen dat je meer sport dan handig is.

Dansers hebben hier ook last van, omdat die niet alleen goed willen presteren, maar er ook esthetisch goed uit willen zien. Daardoor wordt de dans aantrekkelijk(er) om naar te kijken (bron 2).

Van alle sporten zijn duursporten het meest verslavend (bron 2). Dit kan ook de reden zijn dat mensen het hebben over de “runners high”.

Het vervelende is wel dat uit recent onderzoek (2023) blijkt dat mensen die al vroeg in hun leven zijn begonnen met duursport, dit decennia doen en ouder zijn dan 50 jaar meer last hebben van aderverkalking in hun kransslagader, dan mensen die andere sporten beoefenen[3].

Daarnaast kunnen bepaalde gebeurtenissen een sportverslaving triggeren, zoals iets kwijtraken (je baan of relatie), gepest worden of iets anders waar je geen controle over hebt en wat veel pijn veroorzaakt[4].

Sportverslaving overwinnen

Voor het behandelen van een sportverslaving is het belangrijk om onlogische overtuigingen over sporten te veranderen en om totale zelfacceptatie te bevorderen.

Dit kan gedaan worden met cognitieve gedragstraining (bron 4) en dat kan weer gecombineerd worden met hypnose om effecten te versterken of te versnellen.

Het wordt dan gebruikt om verkeerde overtuigingen over sporten te veranderen naar juiste en helpende overtuigingen.

Een hypnotherapeut kan mensen met een sportverslaving helpen door te achterhalen welke overtuigingen ervoor zorgen dat je liever gaat sporten, dan naar de bruiloft van een van je vrienden te gaan.

Of waarom je blijft sporten, terwijl je ook last hebt van je lichaam of als je erdoor gaat huilen.

In een voorgesprek kan iemand met een sportverslaving meer vertellen over het effect van de verslaving op zijn of haar leven en aangeven wat hij of zij denkt dat de oorzaak is van de verslaving.

Dit geeft een hypnotherapeut handvatten om technieken te selecteren die helpen om overtuigingen over het belang van sport te veranderen.

Vervolgens wordt de persoon in hypnose gebracht, dan kan de therapie echt beginnen.

Die therapie kan dus ingaan op:

  1. Je identiteit (als je jezelf neerzet als sporter)
  2. Traumatische gebeurtenissen.
  3. Gevoelens die je wegsport.

Hypnose voor identiteitsverandering

Als je jezelf neerzet als sporter kan dit ervoor zorgen dat je jezelf onder druk zet om meer te sporten dan verstandig is. In dat geval kan een hypnotherapeut je helpen om ook andere delen van jouw identiteit meer naar de voorgrond te brengen.

Want je bent natuurlijk meer dan alleen een sporter. Je bent ook iemands partner, vriend, vriendin, familie, ouder. Je hebt een bepaalde baan, je geniet (hopelijk) ook van andere dingen.

Met delenwerk, een gevorderde techniek, worden andere delen van je identiteit groter gemaakt zodat je identiteit een mooi geheel wordt en het “sporter-zijn” een minder belangrijke positie krijgt.

Dan kun je ook uitrusten als je lichaam dat nodig hebt en in die tijd kun je bijvoorbeeld wat anders leuks met familie of vrienden doen.

Hypnose voor het verwerken van trauma

Een scheiding, verlies of gepest worden zijn eigenlijk hele traumatische gebeurtenissen en dat doet pijn. De pijn weg sporten is dus niet altijd gezond. Tijdens het sporten voel je je goed, maar daartussen voel je de pijn weer.

Hypnotherapie helpt je om die pijn te verwerken, zodat je je ook buiten het sporten goed voelt en je sport niet per se nodig hebt om je goed te voelen. Dan kun je tijdens blessures ten minste rust nemen.

Hypnose kan bijvoorbeeld gebruikt worden om minder last te hebben van de symptomen van PTSS. Daarnaast kan het verhaal dat je jezelf vertelt over het trauma veranderd worden, kan er nieuwe betekenis worden gegeven aan je leven na het trauma en kun je ingaan op hoe je in de toekomst omgaat met het trauma[5].

Hypnose voor omgaan met gevoelens die je weg sport

Sport wordt veel gebruikt voor het versterken van zelfvertrouwen, maar dat kan ook op andere manieren. Door overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren te onderzoeken op hoe logisch ze zijn en belemmerende overtuigingen voor je zelfvertrouwen weg te nemen doet hypnose al veel.

Daarnaast is het versterken van zelfacceptatie belangrijk. Dit kan met suggesties zoals:

“Ik ben goed genoeg.”

“Ik kan alles.”

“Mensen houden van me om wie ik ben, niet hoe ik eruit zie of hoe sterk ik ben.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Daarbij voelt dit logischer wanneer je in de hypnotische staat bent en als er al wat dingen verwerkt zijn, dan als je het nu van het blog leest.

Hypnose leren

Of je nu therapeut bent, personal trainer of op een andere manier mensen die sporten helpt. Kennis van hypnose is handig om mensen met een sportverslaving te helpen.

Op die manier kun je mensen die je begeleidt met sporten ook helpen om rust te nemen als dat hun prestaties juist ten goede komt.

Kom daarom eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je in voor een van onze evenementen en opleidingen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleidingen.

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen