Als ouder laat je eigenlijk vanaf zo’n beetje de geboorte je kind telkens iets losser. Eerst moet je je kind letterlijk vasthouden, verzorgen, zodat het kan groeien. Dan kan je kind lopen en steeds loopt je kind een stukje verder van je af.
En het kan zijn dat je kind hele andere keuzes maakt dan jij. Helaas ook onverstandige keuzes, en je wilt zo graag dat het goedgaat met je kind dat je al die keuzes met de mantel der liefde probeert recht te zetten.
Maar soms is dat niet te doen.
Je kind, en zeker als die volwassen is, heeft ook een eigen wil en dat kan botsen met jouw wil.
Dus als je een kind hebt dat zich verliest in verslaving, is het dan handig om je verslaafde kind, je verslaafde zoon of dochter los te laten?
In dit blog gaan we hier dieper op in, en op de vraag of hypnose jou hiermee kan helpen.
Omgaan met volwassen verslaafd kind
Als je kind verslaafd is kan dit heel lastig zijn, omdat je toch graag het beste voor je kind wilt. Het is ook lastig, omdat een verslaafd volwassen kind onvoorspelbaar kan zijn en je hele huishouden (als hij nog thuis woont, of regelmatig onverwacht op bezoek komt) in de war schoppen.
Dat terwijl je zelf ook nog een leven hebt met verplichtingen en dingen die je voor jezelf wilt doen.
Voordat je het weet staat al je tijd in het teken van je kind, terwijl je had verwacht dat dat op de leeftijd die hij/zij nu heeft niet meer zou moeten.
Ouders gaan verschillend om met volwassen verslaafde kinderen. Er zijn eigenlijk 2 kampen.
Kamp 1: Vasthouden
Kamp 2: Loslaten
Wanneer ouders hun kind bij wijze van spreken vasthouden, dan proberen ze hun drugsgebruik te controleren. Op die manier hopen ze het leven van hun kind en zichzelf te verbeteren.
Het voordeel van vasthouden kan zijn dat je toch nog gevoelens van controle ervaart, maar het nadeel is dat dit “vasthouden” ook voor veel stress en druk bij de ouders kan zorgen.
Ouders die loslaten hopen dan maar op het beste en dat het kind zelfstandig hulp zoekt voor zijn/haar problemen.
Loslaten kan verdriet opleveren, omdat je kind zijn/haar potentieel niet waar kan maken en je er niets meer aan kunt doen. Tegelijkertijd kan het een beetje opluchten, omdat je voor jezelf erkent dat het niet jouw probleem is, maar dat van je kind.
Daarbij kun je door loslaten weer beter voor jezelf zorgen en meer focus hebben op je eigen welzijn[1].
Wat is junkiegedrag
Een verslaafd kind hebben is namelijk niet niets en kan veel negatieve invloed hebben op je leven. Het zorgt voor gevoelens als:
Daarnaast kan het je zo beïnvloeden dat je jouw werk niet meer goed kunt doen en minder moet gaan werken, waardoor het ook invloed heeft op je financiën[2].
Het verdriet is er niet alleen omdat je ziet dat je kind zijn of haar potentieel op dat moment niet waarmaakt, maar ook omdat de band tussen jou en je kind verslechtert door de verslaving[3].
Dit komt onder andere door het gedrag van de verslaafde. Zogenoemd junkiegedrag.
Financieel kun je dubbel in de problemen komen, doordat een verslaafde ouders ook kan manipuleren om op die manier aan geld te komen, of doordat hij/zij onder invloed (dure) spullen kapot maakt.
Die manipulatie kan heel goed emotioneel gaan. Zo kan de “opvoeding” de schuld krijgen van de verslaving en niet de keuzes die het kind zelf heeft gemaakt.
Gedrag waarmee je te maken kunt krijgen is:
Verbaal geweld: Schreeuwen, schelden, kritiek geven op uiterlijk, intelligentie en opvoeding.
Financiële schade: Diefstal van spullen of geld. Spullen beschadigen. Geld eisen voor spullen. Leningen aangaan die de ouders moeten betalen.
Fysiek geweld: Slaan, schoppen, duwen, spugen, spullen naar de ouders gooien.
Emotioneel geweld: Zelfvertrouwen ouders ondermijnen, met bijvoorbeeld intimidatie. De ouders instabiel laten voelen. Dreigen om zichzelf of de ouders wat aan te doen.
Dit kan ook tegelijkertijd plaatsvinden.
Jongens gebruiken vaker fysiek geweld, terwijl meiden vaker emotioneel geweld toepassen.
Hoe langer een (volwassen) kind drugs gebruikt, hoe groter de kans dat dit uit de hand loopt naar junkiegedrag richting de ouders.
Ook merken veel ouders op dat er 2 versies van hun kinderen zijn. Dit is ook een manier om met het drugsgebruik en agressieve gedrag om te gaan. De versie waarin ze hun kind herkennen, wanneer deze nuchter is, en de versie waarin het kind opeens totaal anders en agressief is. Dan wordt al het gedrag wat het kind dan laat zien geweten aan de drugs die gebruikt worden.
Alleen dat lost het probleem niet op.
Meestal laten ouders hun kind los wanneer deze een gevaar vormt voor hen, bijvoorbeeld omdat het kind de moeder geslagen heeft of is gaan vechten met de vader.
Schuld niet bij jezelf leggen
Veel ouders leggen de schuld van de verslaving bij andere problemen, zoals ADHD of geven zelfs zichzelf de schuld. Bijvoorbeeld omdat ze zelf ook last hebben gehad van een drugs- of alcoholverslaving[4].
Wat belangrijk is, is dat jouw stress en verdriet ook erkend worden in je familie. Een verslaafde maakt het namelijk niet alleen lastig voor zichzelf, maar ook voor zijn/haar omgeving[5].
Loslaten kan de oplossing zijn
Er kunnen natuurlijk 2 dingen gebeuren als je jouw kind loslaat wanneer die een verslaving heeft.
- Hij/zij gaat door op de ingeslagen weg en er verandert niets.
- Hij/zij beseft dat rock-bottom bereikt is en verandert zijn/haar leven (eventueel zonder jou erbij ook al is die dan gezond).
Belgisch onderzoek laat zien dat er bepaalde momenten in het leven zijn die ervoor zorgen dat iemand stopt met een verslaving, namelijk:
- Een negatieve ervaring hebben met drugs.
- Vader of moeder worden (herkenbaar voor mij ).
- Rockbottom bereiken.
- Vrienden en familie verliezen (doordat die bijvoorbeeld afstand nemen, of overlijden door drugs).
Na dit soort situaties zijn mensen vaak toch meer bereid om hulp te zoeken dan als ze dit soort situaties niet meemaken[6]. Je kind loslaten geeft daarom ook een kans op herstel.
Je kunt ook naast het wijzen van de deur je kind een folder meegeven van organisaties die mensen helpen om hun verslaving te overwinnen. Dan heb je hem of haar in ieder geval niet met lege handen laten staan.
Hypnotherapie om met de situatie om te gaan
Een volwassen verslaafd kind hebben kan heel zwaar voelen. Immers, je hebt niet echt meer zeggenschap over je kind en dus kun je er vrij weinig aan doen.
Hypnose kan je helpen om met de stress om te gaan, om je emoties een plaats te geven en om te oefenen met het aangeven van je grenzen.
Onderzoek laat zien dat ouders die angst hebben over de toekomst van hun kind (in dit geval door een mentale stoornis) baat kunnen hebben bij hypnose. Hypnose helpt om stress te verminderen en minder last te hebben van angsten voor onder andere je kinderen[7].
Een hypnotherapeut zal altijd eerst het gesprek met iemand aangaan. In dit gesprek kan een ouder meer vertellen over het kind, de problemen van het kind, en wat dat een probleem maakt voor de ouders en de invloed ervan op het leven van de ouder.
Dit geeft een hypnotherapeut allemaal handvatten om tijdens de therapie te gebruiken, zo kan er doorgevraagd worden op bepaalde emoties en ervaringen, omdat dit vaak het gevolg is van bepaalde overtuigingen.
Zoals waarom je de overtuiging hebt om met gevaar voor eigen leven voor je kind te blijven zorgen.
Hoe logisch is dat eigenlijk?
Er zijn meerdere manieren om belemmerende overtuigingen op te sporen en te veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan wat de positieve intentie is achter een belemmerende overtuiging en of je die positieve intentie niet op een andere manier kunt bereiken.
Bij het Hypnose Instituut Nederland gaan we er altijd vanuit dat je iets doet om er beter van te worden.
Soms werkt dat wellicht niet, maar een probleem is vaak eerst een oplossing voor wat anders geweest.
Visualisaties
Daarnaast kunnen visualisaties helpen om te “oefenen” met reacties als je kind naar je toe komt voor iets terwijl hij/zij high is van de drugs of onder invloed is van drank.
Dit helpt om in dat soort situaties niet in oude niet helpende patronen terug te vallen, maar om duidelijkheid te geven over je gevoelens aan je kind en over consequenties als het gedrag niet veranderd wordt.
Er kan ook geoefend worden met het aangeven van grenzen en het bieden van alternatieven, zoals het geven van nummers van hypnotherapeuten die gespecialiseerd zijn in verslavingen, of het geven van informatie over afkickklinieken of iets dergelijks.
Kalme gevoelens ankeren
Nu kun je denken dat in het moment waarop je kind niet meer zichzelf is het lastig is om niet vanuit emotie te reageren. Daarom kan een hypnotherapeut ook helpen door kalme gevoelens te ankeren.
Dit betekent dat als je merkt dat je overstuur raakt door je kind, je met een kleine beweging kalme gevoelens kunt oproepen, zodat je de rust kunt bewaren tijdens stressvolle situaties.
Hypnose leren
Wil jij jezelf, je kind of andere mensen helpen? Dan kan kennis van hypnose ontzettend waardevol zijn. Kom eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je in voor een van onze evenementen en opleidingen.
Heb je een vraag over onze opleiding? Klik hier voor een 1-op-1 gesprek.
Bronnen: