Werkstress verminderen: Hoe hypnose helpt
25 oktober 2024 
in Stress
6 min. leestijd

Werkstress verminderen: Hoe hypnose helpt

Druk, druk, druk. Op je werk heb je het gevoel dat je jouw to-do-lijst niet afkrijgt en thuis heb je het gevoel dat je door de werkstress niet met je aandacht bij je geliefden kunt zijn. Dat voelt gewoon helemaal niet fijn.

Je werkstress verminderen doe je met de tips en inzichten uit dit blogartikel.

Verschil werkdruk en werkstress

In eerste instantie is het goed om je te realiseren dat er een verschil is tussen werkdruk en werkstress. Er zijn mensen die heel erg goed gaan op werkdruk, maar werkstress is voor niemand goed.

Bij werkdruk kan het gaan om dat je veel taken in een bepaalde hoeveelheid tijd moet uitvoeren, of je moet een bepaald doel halen. Dit kan gezien worden als een leuke uitdaging, om dit tot een goed einde af te ronden.

Als je voldoende middelen, vaardigheden en tijd hebt kan werkdruk zelfs motiverend werken.

Heb je echter opdrachten die je moet uitvoeren in te weinig tijd, zonder de juiste tools of zonder dat je de juiste kennis hebt? Dan kan werkdruk omslaan naar werkstress.

Doordat de grens vanaf wanneer iemand stress ervaart door druk voor iedereen verschillend is, kan wat leuke uitdagende werkdruk voor de ene persoon is, werkstress voor de ander persoon opleveren.

Werkstress oorzaken

Er kunnen allerlei oorzaken van werkstress zijn, denk bijvoorbeeld aan:

  1. Onduidelijkheid over taken.
  2. Onrealistische verwachtingen.
  3. Geen controle op de uit te voeren taken.
  4. Onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en rollen binnen een team
  5. Gebrek aan steun.
  6. Onzekerheid over het behouden van je baan.

Dit zijn toch behoorlijk wat factoren waarbij je kunt nagaan wat voor jou (of voor je cliënt als je hypnotherapeut bent) de oorzaak van werkstress is.

Stress door werk

Bij stress door werk ervaar je werkstress niet alleen tijdens het werken, maar ook als je eigenlijk lekker zou moeten ontspannen. Je kunt je bijvoorbeeld buiten werktijden druk maken over of alles goed gaat op het werk en wat collega’s van je vinden.

Stress op werk

Als je werkstress alleen op het werk ervaart, dan is dat eigenlijk beter dan bij stress door werk. Stress op het werk kun je namelijk op het werk achterlaten en thuis voel je je dan goed.

Dan heb je ten minste de werk/privé in balans.

Gevolgen van werkstress

Als je lange tijd niets doet aan werkstress kan dit verstrekkende gevolgen hebben en op allerlei vlakken.

Zo kan je fysiek last krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een te hoge bloeddruk en een grotere kans op het krijgen van een beroerte. Die kans kan 10 tot zelfs 40% hoger zijn bij mensen die werkstress ervaren dan bij mensen die daar geen last van hebben[1].

Daarnaast kun je meer kans krijgen op migraines, depressieve klachten en ongelukken op het werk (waardoor je gewond raakt)[2].

Ook hebben mensen met meer werkstress vaker last van:

  1. Pijn in de onderrug
  2. Vermoeidheid
  3. Pestgedrag op het werk
  4. Meer roken
  5. Drankmisbruik
  6. Spierpijn
  7. Slapeloosheid
  8. Werk niet kunnen “uitzetten” als je thuis bent
  9. Depressie
  10. Angst
  11. Burn-out
  12. Eczeem
  13. Maag- darmproblemen

Voor de werkgever is werkstress ook niet goed, want dit vermindert de kwaliteit van het werk dat geleverd wordt, het vermindert de productiviteit en het zorgt voor meer uitval[3].

Werkstress voorkomen met zelfhypnose

Werkstress voorkomen is uiteindelijk handiger dan genezen, dus laten we daar eerst op in gaan.

Ontspanning is bijvoorbeeld een belangrijk “medicijn” om stress te voorkomen en laat de hypnotische staat nu eens een van de meest ontspannende staten zijn om in te verkeren.

Dagelijks, of regelmatig, zelfhypnose toepassen kan je daarom veel brengen om lekker te ontspannen als je weer thuis bent na een dagje werken.

Onderzoek laat zelfs zien dat hypnotische ontspanning beschermend kan werken tegen de schade die stress je aderen kan toebrengen[4]. Dus lekker downloaden zo’n ontspannende MP3 en luisteren. Je bloedvaten zullen je dankbaar zijn.

Meer rust, licht en liefde MP3 

Het leuke is dat iedereen wel eens in hypnose raakt, dit wordt ook wel autohypnose genoemd, maar door gebruik te maken van slimme suggesties terwijl je in die staat bent, kun je veel doem om ontspanning te bevorderen[5].

Werkstress verminderen

Werkstress verminderen kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door:

  1. Grenzen op tijd aan te geven
  2. Gevoel van controle verbeteren
  3. Overtuigingen die voor stress zorgen veranderen

Al deze factoren kunnen met hypnose beïnvloed worden. Onderzoek laat ook zien dat mensen die hypnotherapie krijgen om stress te verminderen na de therapie minder last hebben van stress[6].

Ook voor mensen die door de werkstress al last hebben van een burn-out kan hypnotherapie ontzettend belangrijk zijn voor het herstel. In een onderzoek waarin cognitieve hypnotherapie is onderzocht om te zien of dit kon helpen om persoonlijke eigenschappen en levensstijl veranderingen te stimuleren kwam naar voren dat dit zeker kan helpen om werkstress en burn-out klachten te verminderen.

In het onderzoek veranderden de eigenschappen van:

  1. Mate van extraversie
  2. Mate van meegaandheid
  3. Emotionele stabiliteit
  4. Ongeduld
  5. Woede
  6. Betrokkenheid bij het werk
  7. Gevoelens van tijdsdruk
  8. Ontevredenheid over het werk
  9. Competitiedrang

Hoe werkt hypnotherapie tegen werkstress?

Theoretisch ziet dit er geweldig uit, maar hoe werkt dit nu in de praktijk? In eerste instantie is het goed om te weten dat een hypnotherapeut je helpt om te ontspannen. Zeker als je veel last hebt van stress kan dat een dingetje zijn.

Daarnaast ga je op zoek naar overtuigingen die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld moeite hebt met je grenzen aangeven, gevoelens van controleverlies hebt en kijk je naar andere invloeden die ervoor zorgen dat je werkstress ervaart.

Dit wordt vaak eerst gedaan met een voorgesprek. Daarin krijgt de hypnotherapeut alvast wat handvaten die gebruikt kunnen worden voor goede suggesties tijdens de therapie.

Oorzaken achterhalen en veranderen

Misschien heb je bepaalde angsten, zoals angst voor afwijzing, angst voor armoede of simpelweg angst voor ontslag, waardoor je het lastig vindt om je grenzen aan te geven.

Met regressie kan een therapeut je dan helpen te achterhalen waar die angst in eerste instantie vandaan is gekomen. Vervolgens zijn er allerlei technieken die een hypnotherapeut kan gebruiken om je interpretatie van dat moment te veranderen, waardoor de overtuiging die je belemmert om stress te verminderen verandert[7].

Dan kun je opeens wel zorgeloos je grenzen aangeven.

Focus verleggen

Iets anders wat een hypnotherapeut kan doen is je helpen om je focus te verleggen. Misschien zie je op dit moment vooral elementen op je werk waar je geen invloed op hebt, en waardeer je waar je wel invloed op hebt te weinig.

Een hypnotherapeut kan je dan helpen om te bepalen wat jouw cirkel van invloed is, zodat je ziet wat je allemaal wel zelfstandig kunt doen. Daarnaast krijg je hulp om je minder druk te maken over zaken waar je simpelweg geen controle op hebt.

Dat scheelt alweer een hoop stress over zaken waar je gewoon niets aan kunt doen.

Visualisaties

Visualisaties helpen je ook om mentaal te oefenen in het gedrag dat je graag wilt zien, zoals om 5 uur echt stoppen met werken en naar huis gaan. Of zoals tijdens de pauze even een wandeling maken, zodat je echt even tot rust komt.

Dit kan een hypnotherapeut combineren met een post-hypnotische suggestie. Een suggestie die je helpt om onbewust gedragsveranderingen ook echt door te voeren.

Daarbij kunnen die suggesties je ook helpen om mindful te zijn op momenten waarop je toch stress ervaart, om dan de lessen van de therapie toe te passen, zoals focussen op waar je controle op hebt en je grenzen aangeven.

Zelfs het aangeven van grenzen is te visualiseren, zodat je niet als een angstig lammetje naar je manager gaat om je grens aan te geven, maar als een krachtig persoon die weet wat hij / zij waard is en dat het belangrijk is voor langdurige inzetbaarheid om grenzen aan te geven.

Hypnose leren

Wil jij hypnose (of zelfhypnose) leren om jezelf te verbeteren en andere mensen te helpen? Ben je bijvoorbeeld een coach voor mensen die met stress en / of burn-out te maken hebben door het werk?

Dan is kennis van hypnose onmisbaar om je cliënten snel en goed verder te helpen.

Kom eens naar een gratis kennismaking bij de gratis masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen en evenementen.

De opleidingen zijn klassikaal of live-online te volgen. Online doe je dan alsnog mee met de klas! Ideaal als je een keertje niet in Nederland bent of de opleiding vanaf de andere kant van de wereld wilt volgen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor meer informatie over de opleidingen.

Heb je een vraag over de opleiding? Boek een gratis gesprek.

 

PS: 31 oktober begint onze Halloween Breek je Vrij Challenge, ideaal om angsten die voor werkstress zorgen te overwinnen. Klik hier en meld je aan.

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen