Innerlijke rust vinden in jezelf: 7 magische tips
Innerlijke rust vinden in jezelf: 7 magische tips
18 juni 2024 
in Stress
6 min. leestijd

Innerlijke rust vinden in jezelf: 7 magische tips

Innerlijke rust is een staat die bijna iedereen wel wil bereiken. Een staat waarin je kalmte kunt bewaren en rustig blijft, ondanks turbulente omstandigheden.

Misschien ken je het wel dat je gedachten en gevoelens alle kanten opgaan. Er is iets gebeurd en je blijft maar denken aan hoe je het had moeten aanpakken. Of je maakt je continu zorgen over de toekomst en waar alles naartoe gaat.

Gevolg: Een kop vol gedachten en een lichaam vol spanning.

Dat is helemaal niet fijn!

De innerlijke rust zorgt voor zowel een rustig hoofd als een rustig lichaam en dat is alleen maar gezonder voor je.

In dit artikel krijg je 7 magische tips om rust in jezelf te vinden en kom je erachter hoe hypnose helpt.

Wat is innerlijke rust?

Innerlijke rust gaat erover dat je kalm kunt blijven en rustige gedachten hebt. Je bent niet aan het rumineren of piekeren. Je hebt geen spanning in je lichaam door stress.

Deze staat bereiken hangt af van een aantal factoren, namelijk:

  1. Emotionele stabiliteit
  2. Mentale helderheid
  3. Fysieke ontspanning
  4. Spirituele zingeving
  5. Balans in het leven

Dit geeft al een aantal aanwijzingen over hoe je innerlijke rust bereikt en kunt vinden.

Tip 1: Waar kun je innerlijke rust vinden?

"Waar" kan slaan op plekken buiten jezelf, zoals je huis, tuin of het bos, of plaatsen in jezelf. Zoals in je hoofd of je lichaam en zelfs nog conceptueler, je overtuigingen, bewuste en onderbewuste overtuigingen.

Als je buiten jezelf kijkt zijn er wel een aantal plaatsen waar je rustig kunt worden. Die je helpen om ten minste tijdelijk innerlijke rust te vinden.

De natuur in gaan is bijvoorbeeld een goede manier om de rust in ieder geval extern op te zoeken en dat kan veel doen voor innerlijke rust[1]. Je kunt bijvoorbeeld in een bos wandelen, maar tuinieren kan ook al veel doen.

Tip 2: Rust zoeken in jezelf: mindfulness

Onderzoekers geven wel aan dat er eigenlijk een extra stap nodig is om in de natuur innerlijke rust te vinden. Je moet dan namelijk ook aan mindfulness doen. Dat betekent dat je met je aandacht in het hier en het nu blijft, terwijl je bezig bent In de natuur. Het helpt ook om je meer verbonden te voelen met de natuur en onderzoekers denken dat het met name goed is voor mensen die in een stedelijke omgeving wonen[2].

Wat je wat je onder andere doet Als je in buiten bent met mindfulness is bewust genieten van de natuur. Dit helpt om meer gevoelens van geluk te ervaren. Vooral bij mensen die na het werk mindfulness toepassen helpt het om blijer te zijn[3]. Dit helpt om emotioneel te herstellen van een zware dag en om meer balans in je leven te ervaren.

Tip 3: Ademwerk voor innerlijke rust

Niet alleen tijd in de natuur doorbrengen helpt om innerlijke rust te krijgen. Ook ademwerk kan op meerdere manieren bijdragen aan innerlijke rust. Ademwerk helpt namelijk fysieke ontspanning, spirituele zingeving, mentale helderheid en emotionele stabiliteit, omdat je met breath work meer duidelijkheid kunt krijgen over je emoties en gevoelens en meer inzicht in jezelf kunt krijgen[4].

Er zijn meerdere manieren waarop ademhalingsoefeningen hieraan kunnen bijdragen. Zo heb je box breathing, holotropisch ademen, progressieve ontspanning en ademwerk kan gecombineerd worden met yoga[5].

Tip 4: Journaling om mentale helderheid te krijgen

Als het druk in je hoofd is, gaan je gedachten alle kanten op. Herinneringen, dromen, angsten alles volgt elkaar in rap tempo op. Hoe krijg je je hoofd dan weer rustig?

Een manier om mentale helderheid te krijgen is door te gaan journalen. Het bijhouden van een soort dagboek. Het is een vorm van zelfzorg die ervoor zorgt dat je je bewuster bent over waarmee je bezig bent, meer helderheid krijgt in je gedachten en gedachten daardoor ook eenvoudiger kunt loslaten. Gedachten gaan uit je hoofd naar het papier.

Hierdoor ontwikkel je jezelf ook nog eens en kun je goed reflecteren[6].

Tip 5: Dankbaarheid voor fysieke en mentale rust’

Als je dan toch aan het journalen bent, kun je gelijk opschrijven waar je allemaal dankbaar voor bent. Onderzoek laat namelijk zien dat mensen die regelmatig stilstaan bij waar ze dankbaar voor zijn een lagere bloeddruk en hartslag hebben[7]. Je wordt er dus zelfs fysiek rustiger van.

Daarbij wordt je veerkracht beter en kan dit zelfs burn-outs voorkomen. Tevens helpt het ook om je goed te voelen en zelfs om je motivatie te verbeteren[8].

Tip 6: Weg met negatieve invloeden

Soms zijn er van die mensen, of dingen die je doet, die helemaal niet handig zijn. Zoals de hele dag het nieuws lezen. De hele dag ruzie maken met mensen op X/Twitter.

Of verplicht dagelijks bellen met familie die je eigenlijk alleen maar een slecht gevoel geven.

Dit zorgt vaak alleen maar voor meer innerlijke onrust. Je gaat je zorgen maken over waar de wereld naartoe gaat of je voelt je niet geliefd omdat je familie zo raar doet.

In dat geval is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken.

  • Verwijder X/Twitter van je telefoon.
  • Kijk alleen nog ’s avonds even naar het nieuws, maar begin de dag er in ieder geval niet mee.
  • Geef je grenzen aan bij mensen die je energie kosten.

Bel ze minder vaak, of hang sneller op wanneer je merkt dat het gesprek de verkeerde kant opgaat.

Bij assertiviteitstrainingen kan hypnose ook een rol spelen. Met hypnotherapie kun je bijvoorbeeld je eigenwaardering verbeteren. Visualiseren hoe je jouw grenzen bewaakt, want dan heb je het al geoefend en doe je dit makkelijker in het echt. Ook kun je visualisaties gebruiken om je zelfbeeld te veranderen, zodat je het logischer vindt om je grenzen te bewaken[9].

Daarbij speelt regressie vaak een rol om te achterhalen wanneer het probleem van negatieve invloeden toelaten is ontstaan en om belemmerende overtuigingen te repareren[10].

Op deze manier word je heel goed in het bewaken van je grenzen en het weghalen van negatieve invloeden.

Nu kun je het probleem hebben dat als je alle negatieve invloeden uit je leven verwijderd hebt, je met weinig overblijft. Dat kan ook iets zeggen over je mindset. Je mindset kan je ook helpen met het bereiken van innerlijke rust.

Tip 7: Een positieve mindset

Iets anders wat helpt voor innerlijke rust is dat je vertrouwen hebt in de toekomst en in jezelf. Je hebt dan simpelweg een positieve mindset.

Als je een positieve mindset hebt, heb je automatisch positievere gedachten en dat draagt bij aan innerlijke rust[11].

Echter, als je altijd wat pessimistisch bent of negatief denkt, dan is dat niet altijd 123 om te draaien naar een positieve mindset.

Hoe positief je bent hangt immers ook af van factoren zoals je overtuigingen over de wereld en hoe je daarin hoort te functioneren. De kansen die je denkt te hebben in het leven.

In dit geval kan hypnotherapie een rol spelen om mensen te helpen een positieve mindset te krijgen. Met hypnotherapie kun je gewezen worden op je innerlijke hulpbronnen. Bij het Hypnose Instituut Nederland zeggen we ook altijd dat je alles al in je hebt om je problemen op te lossen.

Daarbij kunnen suggesties uit de positieve psychologie ook toegepast worden tijdens hypnotherapie. Dit kan erg goed helpen om je innerlijke kracht, ook handig voor innerlijke rust, te versterken en om positieve emoties op te roepen[12].

Ericksoniaanse hypnotherapie en ego-staat hypnotherapie helpen mensen ook om een positievere mindset te krijgen. Zelfs als ze een traumatische jeugd hebben gehad[13].

Net als bij het wegnemen van negatieve invloeden kan ook bij het verbeteren van de mindset regressie gebruikt worden om te achterhalen waarom je pessimistisch bent geworden.

Mensen helpen met innerlijke rust vinden

Met al deze tips kom je heel ver om innerlijke rust te vinden, maar je kunt ook als hypnotherapeut mensen helpen met het vinden van innerlijke rust.

Het is super om de transformatie bij mensen te zien wanneer ze de klik maken tijdens een regressie en je de kalmte over hun heen ziet komen. Je ziet letterlijk de spanning uit het lichaam verdwijnen.

Dat gun ik jou ook.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe de technieken die genoemd zijn in dit artikel toegepast worden? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en opleidingen.

De opleidingen zijn hybride te volgen. Dit betekent dat je ze zowel klassikaal bij ons in het pand kunt volgen of live online. Ideaal als je even op vakantie bent, of überhaupt niet in Nederland woont.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen