Impact maken: Kennis van hypnose voor transformaties
28 augustus 2024 
6 min. leestijd

Impact maken: Kennis van hypnose voor transformaties

Impact maken is iets wat veel mensen willen doen, iets veranderen in de wereld of bij personen, maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat jouw leven impact heeft gemaakt op iemand.

Hoe zorg je ervoor dat jij de wereld een beetje beter maakt? Er zijn een aantal beroepen die er bekend om staan dat ze impact maken op mensen.

Impact maken als motivational speaker

Waarschijnlijk ken je de leus “Tsjakka!” van Emile Ratelband wel. Als iemand een impact heeft gehad op Nederland en op de mindset van mensen is Emile het wel. Veruit de bekendste motivational speaker van Nederland.

Veel motivational speakers maken gebruik van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) om hun boodschap over te brengen aan de groep mensen of zaal gevuld met mensen die ze willen motiveren om het beste van hun leven te maken.

NLP is ook iets wat veel mensen met kennis van hypnose gebruiken om mensen te helpen. Het is ook onderdeel van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Wil je bijvoorbeeld graag impact maken als motivational speaker, maar heb je vreemd genoeg last van plankenkoorts? Weet dan dat zelfhypnose gebruikt kan worden om angst voor het spreken voor groepen aan te pakken[1]. Onderzoek laat zien dat studenten die zelfhypnose hebben geleerd meer vertrouwen hebben in het kunnen spreken voor groepen.

Op die manier kun je makkelijker impact maken als motivational speaker, omdat je ten minste vol zelfvertrouwen op het podium staat. Tsjakka!

Hoe werkt hypnose voor een motivational speaker

Zelf hou ik ook regelmatig evenementen waarin ik demonstraties geef over hypnose, maar tegelijkertijd mensen probeer te motiveren om zich goed te voelen en om het beste uit hun leven te halen.

Dit doe ik dan eigenlijk met een vorm van groepshypnose. Door slim gebruik te maken van NLP en technieken om mensen in hypnose te brengen zorg ik ervoor dat de zaal goed luistert en meedoet met de “show”.

Dit is ook hoe het voor een motivational speaker kan werken.

Impact maken als coach

Een motivational speaker is vaak ook een coach. Veel mensen die evenementen houden voor groepen als motivational speaker gebruiken het evenement om een bepaald coachingsprogramma aan te bieden.

Dit kan bijvoorbeeld een coachingsprogramma zijn voor:

  1. Professionals of mensen in een executive functie.
  2. Mensen helpen met zelfvertrouwen.
  3. Mensen helpen met hun gezondheid.
  4. Mensen helpen met hun sportprestaties.

Het kan van alles zijn. Er zijn ook ontzettend veel coaches in Nederland en iedereen kan zichzelf eigenlijk wel coach noemen.

En als goede coach wil je natuurlijk impact maken op het leven van je cliënten. Op zich maak je als coach al gebruik van de invloed van suggesties. Je oppert immers allerlei vragen en stellingen om te zien hoe je cliënt daarmee omgaat en om hem of haar te helpen met het bereiken van zijn doelen en het oplossen van problemen.

Als je nu opeens heel bewust aan de slag gaat met suggesties kan dit nog beter gaan[2]. En die kennis krijg je als je meer kennis van hypnose hebt.

Onderzoekers geven aan dat het kunnen leren van zelfhypnose aan je coachee je coachee al verder kan helpen.

En dat afhankelijk van de doelen van de coachee kennis van regressie en progressie ook erg nuttig kan zijn om de doelen te bereiken.

Ook in normale gesprekken kan het gebruikmaken van indirecte suggesties veel impact hebben[3].

Daarbij kan hypnose ook gebruikt worden om stress te verminderen en angst om te presteren weg te nemen[4].

Hoe werkt hypnose voor een coach

Als coach kun je uiteraard vragen aan je cliënten of je ze in hypnose mag brengen om van de coachingsessie een soort hypnocoachingsessie te maken. Dan kunnen er technieken gebruikt worden zoals regressie en progressie om belemmerende overtuigingen weg te halen of om een duidelijk stappenplan te maken om bepaalde doelen te bereiken.

Impact maken als personal trainer

Een andere plaats waar je impact wilt maken is als personal trainer. Hoe cool is het als jij een van je cliënten die gewoon een personal trainer nodig heeft, omdat de motivatie om te gaan sporten er gewoon niet was.

Hoe cool is het dan, als je merkt dat die persoon de “klik” maakt waardoor sport van nature bij zijn of haar leven hoort. Of als je cliënt opeens je “huiswerk” volgt en je niet een of ander slap “ik had geen tijd” smoesje krijgt.

Hoe cool is het als jij als personal trainer de impact maakt dat iemand opeens bewust met de gezondheid van zijn lichaam aan de slag gaat.

Om sportprestaties te verbeteren en hoge niveaus te halen is het belangrijk dat mensen geloven in hun eigen kunnen. Hypnose kan dit geloof versterken[5].

Daarnaast kun je met hypnose de gedachten van je cliënten beïnvloeden, waardoor ze makkelijker betere prestaties neerzetten. Als het personal trainen voor een sport is waarin iemand een wedstrijd heeft kan je je cliënt zelfs helpen door de hypnotische staat te ankeren, omdat de staat op zichzelf de prestaties kan verbeteren[6].

Hoe werkt hypnose dan voor een personal trainer

Een van de leukste vormen van hypnose vind ik high performance hypnose. Dit is hypnose die gericht is om sporters te helpen het optimale uit zichzelf te halen.

Dit betekent vaak geleide visualisaties uitvoeren om sporters te helpen te voelen hoe ze bepaalde acties uitvoeren en om dit te kunnen doen op het moment suprême.

Het is ook regressie toepassen om momenten waarin topprestaties geleverd werden te vinden en om dat moment te ankeren aan een bepaalde beweging. Zodat het gevoel tijdens die topprestatie opgeroepen wordt om de kans op een volgende topprestatie te verbeteren.

Ook sporters kunnen belemmerende overtuigingen hebben en als je dat merkt bij iemand die je traint, kun je voorstellen om eens een sessie te houden om die belemmerende overtuigingen weg te nemen.

Impact maken als docent

Een beroep wat nog wel eens onderschat wordt wat betreft impact is het beroep van docent. Je weet maar nooit welk kind je kunt inspireren als docent om zichzelf te ontwikkelen en persoonlijke doelen na te streven.

Onderzoek laat zien dat hypnose de betrokkenheid van leerlingen bij de les kan verbeteren en dat ze daardoor een beter leerproces doormaken[7].

 Post-hypnotische suggesties kunnen zelfs de leesvaardigheden van leerlingen verbeteren. Bepaalde suggesties kunnen de motivatie en concentratie van leerlingen verbeteren en ontspanning bevorderen[8].

Onderzoekers geven ook aan dat kennis van groepshypnose voor docenten ontzettend waardevol kan zijn om een impact op de klas te maken. Als de klas namelijk ontspannen is, bevordert dit de leerprestaties van de hele klas[9].

Hoe hypnose werkt voor docenten

Docenten kunnen niet snel leerlingen 1-op-1 een sessie bieden om hun prestaties te verbeteren. Dus kennis van groepshypnose en slimme wakende suggesties kennen is belangrijk voor docenten om een klas mee te krijgen in de vibe.

Ergens werkt dit hetzelfde als voor een motivational speaker.

Impact maken als hypnotherapeut

Dit is natuurlijk het onderwerp waarover ik het meest te zeggen heb. Er is bijna niets magischer dan het zien van de impact die je maakt als hypnotherapeut. Het moment waarop iemand opeens anders begint te ademen, ontspant en een glimlach op het gezicht krijgt, omdat hij of zij met jouw hulp problemen heeft opgelost of tot nieuwe inzichten is gekomen is echt magisch.

Er zijn dan ook nog eens allerlei problemen waar je mensen mee kunt helpen en waar je impact op kunt hebben. Deze zijn zowel fysiek als mentaal.

Fysieke klachten

Fysieke klachten waar je impact op kunt hebben als hypnotherapeut zijn:

  1. Pijn
  2. Menopauzeklachten
  3. Prikkelbare darm syndroom
  4. Stijfheid in de gewrichten of beweeglijkheid
  5. Wondheling versnellen

Mentale klachten

Mentale klachten waar je als hypnotherapeut impact op kunt hebben zijn:

  1. Stress
  2. Angsten
  3. Depressie
  4. Perfectionisme
  5. Compulsieve problemen

Hoe hypnose tijdens hypnotherapie een impact maakt

Als hypnotherapeut zijn er een aantal dingen die je doet voordat je impact maakt. Zo heb je eerst een voorgesprek waarin de cliënt je vertelt waarom hij of zij naar je toe komt en wat het doel is. Zoals beter worden, of iets verwerken.

In dit gesprek kun je alvast vragen wat de cliënt denkt dat het probleem is en waar dit vandaan komt. Dit geeft je handvatten om later tijdens de therapie impact te maken.

Je legt uit hoe hypnose werkt en vraagt toestemming om de persoon in hypnose te brengen.

Vervolgens begint de daadwerkelijke therapie. In die periode kunnen allerlei technieken gebruikt worden om je cliënt te helpen zichzelf te helpen om helemaal anders te denken over bepaalde problemen en daardoor het probleem niet meer te hebben.

Hoe dit allemaal werkt leer je in de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Als je denkt dat je de impact hebt gemaakt die nodig is, haal je de persoon weer uit hypnose. Ook dit is onderdeel van de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Of je nu motviational speaker, coach, docent, personal trainer of hypnotherapeut wilt zijn enige kennis van hypnose is altijd handig. De eerste opleiding is daarom voor iedereen eigenlijk wel geschikt en de laatste ook, maar zeker als je impact wilt maken als therapeut is het goed om de drie niveau’s van onze opleidingen te volgen.

Begin met een kennismaking met hypnose tijdens de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze evenementen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor meer informatie over onze opleidingen.

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen