Leiding nemen over je eigen leven: hoe doe je dat?
Leiding nemen over je eigen leven: hoe doe je dat?
03 december 2020 
6 min. leestijd

Leiding nemen over je eigen leven: hoe doe je dat?

Als hypnotiseur is het belangrijk om de leiding te nemen. Dus je neemt de leiding, maar hoe zorg je er nu voor dat mensen je volgen als je de leiding neemt? Als niemand je volgt, waarover neem je dan de leiding?

Hoe kan jij de leiding in handen nemen, zodat mensen je volgen?

Dit is een van de belangrijkste dingen waar ik aandacht aan besteed tijdens het hypnose seminar. Want als mensen op een gegeven moment doen wat je zegt, wanneer ze je volgen, dan gaan ze ook heel makkelijk in hypnose.

Volgen mensen je niet? Dan gaan ze veel lastiger in hypnose.

Dit geldt natuurlijk ook voor je eigen leven. Hoe zorg je er nu voor dat wat je denkt, dat je dat ook gaat opvolgen?

Je hebt ergens de leiding over genomen. Je hebt een plan gemaakt. Je hebt een doel. Daar wil je naartoe, dat wil je uitvoeren, dat vind ik belangrijk en tof. En nu?

Volg jij jezelf dan?

Ben je voor jezelf ook een leider?

Heb jij een deel in jou wat dat kan?

Kun jij jezelf intern motiveren of heb je iemand extern nodig om je te motiveren?

Ik hou bijvoorbeeld van deadlines en me committeren aan zaken in groepen. “Dit ga ik doen”, dat helpt me dan om mezelf te leiden naar waar ik heen wil.

In plaats te van lijden in waar ik nu in zit.

Niet dat ik lijd, maar als ik iets wil en het is er niet, dan vind ik het leuk om ernaar toe te werken.

Hoe zorg je er nu voor dat je die leiding krijgt? Want mensen die geen gevoel hebben van leiding, die lijden.

We zien ook in onderzoeken dat mensen die geen controle ervaren, die geen leiding hebben, hierdoor depressief kunnen raken, in paniek kunnen raken en angsten kunnen krijgen[1]. Ze kunnen hierdoor allerlei mentale problemen krijgen, waardoor ze allerlei dingen gaan doen die helemaal niet goed zijn voor ze.

Natuurlijk overkomt het leven je ook. Relaties kunnen uitgaan, je kunt mensen verliezen, de meest verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren. Daar heb je helemaal geen invloed op. Maar waar je wel invloed op hebt, is hoe je daarmee omgaat.

Dat is natuurlijk wel lastig, want als alles wegvalt? Je werk, je relaties, je kinderen weet ik veel, wat dan? Dat is super heftig.

Wat ga je dan doen?

Waarop heb je dan nog invloed?

Begin met je cirkel van invloed

Dat laatste stukje, vanuit je cirkel van invloed, kun je mee beginnen. Want dan blijf je het gevoel houden dat je controle hebt, dat je de leiding hebt.

Want dat voorkomt dat je helemaal aan dit soort gebeurtenissen onderdoor gaat.

Je moet wat dat betreft leiding nemen over je eigen leven. Dit doe je vanuit je cirkel van invloed. Veel zaken liggen hierbuiten. Andere mensen kun je niet veranderen, het weer kun je niet veranderen, de economie kun je niet veranderen, wie er op de troon zit kun je niet veranderen. Dus je hebt daar heel weinig tot helemaal geen invloed op. Het heeft dus weinig zin om je daar druk over te maken.

Dus waar kun je wel leiding over hebben?

Over jezelf, je persoonlijk leiderschap. Wie wil je zijn? Hoe wil je zijn? Wat wil je doen? Waar ga je heen? Daarop heb je allemaal invloed.

Als je dat voor jezelf in kaart brengt. Wie je wilt zijn en wie je bent. Als wie je bent voor je werkt is het prima, maar als je juist iemand bent die wil groeien (zoals ik) dan kun je je dit afvragen.

Ik wil doorgroeien naar de persoon die ik wil zijn in mijn leven, niet naar de persoon die ik ben geworden door het leven. Er gebeuren natuurlijk dingen in je leven. Daar ga je op een bepaalde manier mee om en dan word je een bepaalde persoon. En je kijkt in de spiegel en bedenkt dat je die persoon eigenlijk helemaal niet wil zijn.

Dan ga je dat veranderen en het begint met je cirkel van invloed. Kleine stapjes geven grote resultaten.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1870405-hoe-kan-je-de-leiding-nemen-over-je-eigen-leven?play=true

Ga uit van je kracht

Veel mensen zien vooral wat er niet goed aan ze is, maar dat is een hele onhandige manier om naar jezelf te kijken, want elke verbetering is dat een soort strijd. Zoals de strijd tegen de kilo’s bij veel mensen met overgewicht.

Ga in plaats daarvan uit van waar je goed in bent[2]. Dat verbeteren is vaak makkelijker, omdat je vaak goed bent geworden in iets waar je veel aandacht aan hebt besteed en meestal is dat iets wat je toch al leuk vindt.

Neem eens een risico

Als je weet wie je wilt zijn en wat je wilt worden zorgt die duidelijkheid voor meer focus. Hierdoor kun je ook sneller kansen zien en die grijpen.

Wil je bijvoorbeeld sportiever zijn? Dan zie je sneller dat je in je omgeving een stukje kunt wandelen of hardlopen.

Wil je meer geld verdienen? Dan zie je sneller dat boeken je kunnen helpen om daarvoor kennis op te doen.

Wil je stijlvoller zijn? Dan zie je sneller voorbeelden van stijl die je inspireren.

Vervolgens kun je die kansen grijpen. Je praat met iemand die de stijl heeft die jij wil hebben en vraagt hoe en wat. Je spreekt die ene wandelaar of hardloper eens aan voor tips. Je begint die Etsy winkel voor extra bijverdiensten.

Dit kan je dan ook nog eens helpen om extra zelfvertrouwen te krijgen.

De tijd is van jou

Je leeft en die film speelt zich maar 1 keer af, dus de tijd die je hebt is jouw tijd. Door controle te nemen over hoe jij je tijd indeelt kun je misschien al veel meer werken naar leiding nemen over je agenda en ontwikkeling van je doelen.

Om je tijd goed in te delen is het belangrijk om prioriteiten te stellen en om realistisch te zijn. Wanneer je te veel hooi op je vork neemt is dit alleen maar frustrerend en wellicht vermoeiend, omdat je dan minder kunt slapen.

Begin bijvoorbeeld met zaken waardoor jij jezelf kunt ontwikkelen en daarna met de rest. Houd ook in de gaten dat andere mensen niet zonder jouw toestemming beslag op je tijd leggen[3].

Omgaan met mensen die doen wat jij wilt

Een andere manier om je cirkel van invloed te veranderen is door met mensen om te gaan die je inspireren om te doen wat je eigenlijk wilt doen. Als je bijvoorbeeld meer wilt sporten, ga dan eens om met mensen die dit al doen.

Wil je gezonder eten? Ga eens om met mensen die dit al doen. Als je dan eens ergens gaat lunchen kies je veel sneller voor die salade dan voor de hamburger.

Aan het begin van deze eeuw was social media nog niet eens een ding, maar mensen hadden wel door dat je met het internet in contact kunt komen met andere mensen. Vooral oudere mensen die meer controle over hun leven wilden hebben toen computers gekocht om deel uit te kunnen maken van online communities, om nieuwe zaken te leren en om zichzelf daarmee sterker te maken[4].

Nu sociale media bestaan is dit nog een stuk makkelijker geworden en het aanbod van online opleidingen en workshops is nog nooit zo groot geweest.

Wees blij met wat je bereikt

Als je dan bezig bent met je persoonlijke doelen is het makkelijk om je te focussen op wat je nog niet hebt bereikt in plaats van op wat je al wel hebt bereikt.

Uit onderzoek naar sporters blijkt dat die gelukkiger worden wanneer hun focus ligt op wat ze die dag gedaan hebben in plaats van op wat ze niet gedaan hebben.

Wanneer ze bijvoorbeeld beter willen presteren dan de dag ervoor en dit lukt niet, dan brengt dat ongeluk. Maar wanneer ze bezig zijn met dat ze in ieder geval bezig zijn met sporten en het sterker maken van hun lichaam, al dan niet beter dan gisteren, dan zorgt dat juist wel voor meer gelukkige gevoelens[5].

Om je te helpen met blij zijn met wat je doet en bereikt kun je elke dag afsluiten met het opschrijven van waar je die dag dankbaar voor bent geweest. Dit helpt je om je focus naar de positieve kanten te verschuiven.

Gebruik hypnose

Als je het gevoel hebt dat je iemand anders wilt zijn, maar dat het simpelweg niet mogelijk is, dan kan een hypnotiseur je helpen om die blokkade weg te nemen. Want als je iets kunt bedenken is het vaak iets waarvan je onderbewuste zegt dat het mogelijk is.

Een hypnotherapeut kan je helpen te achterhalen hoe je jouw doel of verandering waar kunt maken. Hiervoor zijn verschillende technieken mogelijk. Zo kan een blokkerende overtuiging worden weggenomen of belachelijk worden gemaakt, waardoor het zijn kracht verliest.

Of je kunt met behulp van hypnose achterhalen hoe je onderbewuste denkt dat jij een bepaald doel kunt behalen.

Je kunt ook zelf hypnose leren om jezelf te ontwikkelen. Kom bijvoorbeeld eens naar een gratis online hypnose masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F1076-8998.7.4.302

[2] http://www.archaeologists.net/sites/default/files/Expanding%20your%20career%20horizons.pdf

[3] https://search.proquest.com/openview/57c3d71eb369136fbf49fbd3263135dc/1?pq-origsite=gscholar&cbl=4849

[4] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/07364802021002002

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1612197X.2019.1570534

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen