Stoppen met antidepressiva: Hypnose helpt
18 februari 2025 
in Angst
5 min. leestijd

Stoppen met antidepressiva: Hypnose helpt

Als de antidepressiva werkt zorgt dit er vaak voor dat je je “normaal” voelt en dat je weer wilt stoppen. Sommige mensen merken juist dat de antidepressiva hun gevoelens totaal afvlakt en willen daarom weer stoppen, maar hoe stop je nu veilig met antidepressiva zonder dat je weer in een depressie valt?

In dit blogartikel gaan we in op hoe hypnose je kan helpen om te stoppen met antidepressiva.

Stoppen met antidepressiva

Je kunt niet in 1 keer stoppen met antidepressiva, dit is juist iets dat je afbouwt om nare bijeffecten door het stoppen te voorkomen. Zeker als je al langere tijd antidepressiva neemt kan in 1 keer stoppen met die medicatie zorgen voor afkickverschijnselen.

Het vervelende is dat antidepressiva voor ontzettend veel problemen wordt voorgeschreven, meer dan alleen depressiviteit, namelijk ook bij:

  1. Angsten
  2. PTSS
  3. Compulsieve stoornissen
  4. Paniekstoornissen
  5. Sociale angsten[1].

Allemaal problemen die ook goed behandeld kunnen worden met hypnose, en dan zonder alle bijwerkingen die antidepressiva geven.

Bij twee derde van de mensen met een depressie werkt de eerste keuze voor antidepressiva niet. Dus bij 67% van de mensen werkt de eerste keuze voor antidepressiva niet en moeten mensen een ander type antidepressiva krijgen.

Je zit dan dus nog langer in de depressie dan je wil, maar nu met het extra probleem dat je niet zomaar kunt stoppen of kunt wisselen van het soort antidepressiva (bron 1).

Als je wisselt van antidepressiva is een kwart daarvan succesvol (bron 1). Dus eigenlijk helpt antidepressiva op zijn best slechts in iets minder dan de helft van de gevallen.

Naast het niet werken van de antidepressiva kan ook het niet meer seksueel functioneren en aankomen in gewicht een reden zijn voor mensen om een andere soort antidepressiva te nemen. Uiteindelijk is niet meer kunnen genieten van seks ook erg deprimerend.

Dit zijn allemaal problemen die je niet krijgt met hypnotherapie.

Afkickverschijnselen

Je kunt al last krijgen van afkickverschijnselen als je nog maar 1,5 maand antidepressiva krijgt. Nog maar 6 weken dus. De meeste mensen gebruiken antidepressiva 2 jaar[2]. Dus de meeste mensen zullen last krijgen van afkickverschijnselen. Die “withdrawal” verschijnselen kunnen zelfs plaatsvinden als je minder antidepressiva neemt.

Denk dan aan:

  1. Koortsachtige klachten
  2. Misselijkheid
  3. Duizeligheid
  4. Loomheid
  5. Ataxie (niet goed kunnen bewegen, alsof je dronken bent)
  6. Gevoel dat je elektrische schokken krijgt
  7. Angst
  8. Geïrriteerdheid
  9. Slapeloosheid
  10. Levendige dromen

Als je dan wilt wisselen van de ene antidepressiva naar de andere loop je ook nog het risico op het serotoninesyndroom. Hierdoor krijg je ook allerlei klachten, maar het kan zelfs dodelijk zijn (bron 1)!

Stoppen met antidepressiva duurt meestal tussen de 4 en 8 weken. Het kan dus wel 2 maanden duren. Dat is bijna een heel seizoen.

De meeste mensen stoppen niet met de antidepressiva omdat ze bang zijn voor die “withdrawal” symptomen en omdat er niet een goede psychologische behandeling is ter vervanging van de medicatie. Dat denken ze in ieder geval (bron 2).

Bij het Hypnose Instituut Nederland weten we wel beter. Dat is ook de reden waarom we graag hypnose toevoegen als techniek om de GGZ in Nederland te verrijken.

Klik hier en teken onze petitie.

Hypnose naast het afbouwen van antidepressiva

Omdat zelfs afbouwen al voor afkickverschijnselen kan zorgen is het belangrijk om psychologische hulp te hebben tijdens het afbouwen. Die bestaat meestal uit cognitieve gedragstherapie (bron 2).

Deze vorm van therapie is goed te combineren met hypnose[3]. De combinatie zorgt ook voor betere resultaten dan wanneer iemand cognitieve gedragstherapie krijgt zonder hypnose.

Vooral angsten over afkickverschijnselen en het idee of ze kunnen afbouwen krijgen dan aandacht om het afbouwen makkelijker te maken.

Met hypnose kun je bijvoorbeeld visualisaties gebruiken om rustig te worden als je door het afbouwen onrustig wordt.

Daarnaast kan het ego versterkt worden waardoor mensen meer vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen en dat ze ook zonder een pilletje het leven aankunnen.

Voorkomen dat je antidepressiva nodig hebt

Het is vanwege al deze nadelige effecten voor de zorg-wetenschappers belangrijk om alles te doen om te voorkomen dat je antidepressiva nodig hebt. Begin daarom eerst met therapie, meer bewegen en gezonder eten, voordat je zo’n pilletje neemt.

Cognitieve gedragstherapie wordt aanbevolen (bron 2). Als je dit doet terwijl je onder hypnose bent werkt de therapie vaak sneller en krachtiger.

Ook is hypnotherapie vergeleken met cognitieve gedragstherapie en die resultaten zijn op de lange termijn vergelijkbaar[4]. Het is dus niet zo dat CGT beter is dan hypnose.

In een ander onderzoek kwam naar voren dat hypnotherapie zelfs beter is dan cognitieve gedragstherapie als je na een half jaar kijkt hoe het met mensen gaan die last hebben van een milde tot gemiddelde depressie[5].

Het is dus eigenlijk heel gek dat hypnotherapie nog niet iets is waar huisartsen ook naartoe mogen verwijzen.

Ondanks de lange wachtlijsten zou je zeggen dat hypnose toevoegen aan de technieken die in de GGZ gebruikt mogen worden een goed idee is.

Steun daarom onze petitie, zorg dat de wachtlijsten korter worden.

Hoe werkt hypnotherapie tegen alles waar antidepressiva voor gebruikt wordt?

Depressie, Angsten, PTSS, compulsieve stoornissen en paniekstoornissen hebben allemaal hun basis in de overtuigingen die je hebt over de wereld, hoe die werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren.

Bij een depressie kun je langzaam de overtuiging hebben gekregen dat niets ertoe doet, of dat je toch niets kunt veranderen aan een bepaalde gebeurtenis.

Als je last hebt van angsten, heb je met name de last dat je denkt dat je het niet in je hebt om bepaalde obstakels te overwinnen. Of het nu hoogtevrees is of juist bijvoorbeeld het geven van een presentatie.

Of zelfs op date gaan.

Heb je PTSS? Dan heb je iets meegemaakt wat helemaal niet in lijn was met jouw overtuigingen en dan is het lastig voor je om die heftige gebeurtenis in plek te geven in jouw schema, overtuigingen, over hoe de wereld werkt.

Ook compulsieve stoornissen hebben een basis in overtuigingen, omdat je bijvoorbeeld ervan overtuigd bent dat je bepaalde handelingen moet uitvoeren om iets tot een goed einde te brengen.

Hypnotherapie om overtuigingen te onderzoeken

Met hypnotherapie onderzoek je eigenlijk die overtuigingen die je hebt over de wereld en hoe deze werkt.

Een manier om belemmerende overtuigingen te achterhalen is met de regressie techniek. Met de regressietechniek ga je terug naar het eerste moment waarop iemand een bepaald iets voelde, zoals de angst of het depressieve gevoel.

Dit kan een moment in de kindertijd zijn, omdat dat het moment is waarop de meeste mensen de overtuigingen over de wereld creëren.

Omdat het vaak in de kindertijd is zijn de overtuigingen niet altijd logisch, maar ja, ze zitten wel in ons onderbewuste invloed op ons uit te oefenen. Met regressie kun je juist even bewust naar deze overtuiging kijken en hem “repareren”[6] waardoor je minder last hebt van bijvoorbeeld de angsten, depressie of compulsieve handelingen.

PTSS is ook goed te behandelen met hypnose. Zelfs een jaar later zijn dan veel PTSS-symptomen weg[7]. In deze gevallen is het belangrijk om de traumatische gebeurtenis een plaats in het “schema van hoe de wereld werkt” te geven, zodat mensen weer voelen dat het leven en de wereld “klopt”.

Onderzoekers geven aan dat de hypnotherapie waar heftige emoties getriggerd worden vaak de beste resultaten geven om PTSS te behandelen (bron 7). De reactie kan dan bijvoorbeeld zijn dat je moet huilen of dat je even heel kwaad wordt. Misschien juist doordat opgekropte gevoelens dan even eruit gelaten worden, zodat het niet meer in het lichaam “vast” zit.

Dit kan een belangrijk onderdeel zijn voor het verwerken van het PTSS triggerende trauma.

Zelfhypnose

Zelfhypnose kan ook een grote rol spelen om van de problemen af te komen waar antidepressiva mensen ook mee helpt.

In een casestudie wordt bijvoorbeeld beschreven hoe iemand met een compulsieve stoornis die niet goed reageerde op de standaard behandeling door alleen maar dagelijks te luisteren naar een hypnotherapiesessie (een vorm van zelfhypnose) zijn score van hoe compulsief hij was met meer dan de helft te verlagen.  

Naast therapie van een therapeut kan dus zelfhypnose met behulp van een radio-opname ook veel doen om problemen te voorkomen en het makkelijker maken om bijvoorbeeld te stoppen met antidepressiva.

Teken de petitie

Omdat hypnose zo’n grote rol kan hebben om mensen te helpen met problemen vinden we het belangrijk om hypnotherapie beschikbaar te maken voor iedereen.

Steun daarom onze petitie om dit voor elkaar te krijgen in de GGZ.


Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen