Zelfrealisatie: Het belangrijkste doel in je leven (volgens Plato)
Zelfrealisatie: Het belangrijkste doel in je leven (volgens Plato)
09 juli 2024 
6 min. leestijd

Zelfrealisatie: Het belangrijkste doel in je leven (volgens Plato)

Zelfrealisatie gaat over het idee om jezelf helemaal te optimaliseren. Het gaat om het realiseren van je persoonlijke potentieel door jezelf te ontwikkelen en persoonlijke doelen te behalen.

Zowel psychologen als filosofen zijn het erover eens dat zelfrealisatie een belangrijk doel in het leven is om op lange termijn gelukkig te zijn. Zowel Plato als Aristoteles waren van mening dat een mens niet echt gelukkig kan zijn zonder zelfrealisatie. Het bereiken van iemands potentieel. Het ontwikkelen van jezelf tot je jezelf niet meer verder kunt ontwikkelen. Ze vonden zelfontwikkeling zelfs een morele activiteit.

Je doet het, omdat zelfrealisatie het juiste of goede is om te doen met je leven[1].

Wat is belangrijk tijdens zelfrealisatie?

Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn voor mensen die aan de slag gaan met zelfrealisatie, namelijk:

  1. Het belangrijk vinden om jezelf te ontwikkelen.
  2. Een goed beeld hebben van je leven en waar je naartoe wilt.

Er zijn ook een aantal eigenschappen die van belang zijn voor het laten slagen, of doorgaan met het proces van zelfrealisatie. Deze zijn te herkennen aan:

  1. Mensen met een hoge mate van interne motivatie.
  2. Mensen die creatief genoeg zijn om zichzelf leiding te geven.
  3. De wil hebben om jezelf te ontwikkelen.
  4. Graag een hoge sociale positie hebben in sociale interacties.
  5. En het graag vergaren van kennis[2].

Jezelf transformeren met zelfrealisatie

Je kunt op gegeven moment in je leven merken dat dingen niet lekker lopen. Dat je met tegenzin naar je werk gaat. Of nog erger, dat je met tegenzin naar huis gaat van je werk.

Dan is de kans groot dat je niet leeft naar je eigen waarden, naar wat je eigenlijk diep van binnen prioriteit wil geven. Je bent niet meer gelukkig met wat je doet.

Natuurlijk heb je nog wel momenten die je leuk vindt, zoals met vrienden afspreken en naar de film gaan. Echter, dit kan opeens oppervlakkig voelen en nadat dat moment is geweest blijft er niet een gevoel van “content zijn” hangen.

Dat is een signaal van je innerlijke dat het tijd is om zelfrealisatie als levensdoel te behandelen.

In eerste instantie is zelfacceptatie belangrijk. Je gevoel accepteren dat je niet helemaal 100% tevreden bent met je leven, is namelijk de eerste stap.

Vervolgens moet je jezelf afvragen: Maar wat wil ik dan wel? In welk gebied wil ik mezelf ontwikkelen?

Hiervoor heb je dus creativiteit nodig en daarbij moet het dus iets zijn waardoor je intern gemotiveerd raakt. Je wilt het, omdat het je voldoening geeft.

Iets doen voor geld of andere beloningen werkt dan niet, want dat is externe motivatie. Het doel op zich, is als het ware de beloning bij interne motivatie.

Hypnotherapeut voor visie

Het is dus handig dat je een visie hebt over waar je naartoe wilt. Als je die niet duidelijk hebt, kan een hypnotherapeut helpen.

Er zijn meerdere technieken die een hypnotherapeut kan gebruiken om je een bepaald doel te geven. Als je je echt nog niet goed kunt voorstellen wat je wilt, dan helpt bijvoorbeeld de techniek van de magische spiegel je om heel geheimpjes te achterhalen van welk beeld je nu helemaal blij wordt.

Dat geeft een indicatie van hoe je jouw ideale zelf voor je ziet en het mooie is, met deze techniek weet je als cliënt niet eens dat dat iets is waar je naartoe werkt. Dus je wordt niet belemmerd door onhandige overtuigingen om dit beeld te creëren.

Een andere techniek, als je eenmaal een goed beeld voor je hebt, is de progressie. In dat geval helpt een therapeut om het beeld voor je te zien en om in een bepaalde tijdspanne te weten welke stappen je gaat zetten om dit doel te halen.

Het allerleukste?!

Je werkt van je doel terug naar het moment in de stoel. Dus het voelt meer als een afdaling van een berg, in plaats van een hele berg te moeten beklimmen.

Wat als je basis niet goed is?

Tegelijkertijd kun je dit negatieve gevoel hebben en het idee hebben dat je vast-zit waar je zit, omdat je niet de middelen hebt om bijvoorbeeld een andere baan te vinden of om een nieuwe relatie aan te gaan of iets dergelijks.

Heel vervelend, maar ergens ook heel logisch.

Volgens de Piramide van Maslow is zelfrealisatie namelijk iets wat pas mogelijk is als alle andere onderdelen van de piramide gevuld zijn[3]. (Heel kort door de bocht)

Je motivatie wordt namelijk bepaald door je behoeften. Als kind heb je bijvoorbeeld behoefte aan aandacht en voeding en ben je dus gemotiveerd om naar je ouders te luisteren (als dat helpt voor aandacht en voeding) of om juist een beetje herrie te gaan schoppen (als dat juist helpt voor aandacht en om het eten te krijgen wat je wilt).

Je ziet hier al aan dat het in de basis al helemaal verkeerd kan gaan als het gaat om jezelf kunnen realiseren op latere leeftijd.

Als je geen fijne thuissituatie had, kan dit er namelijk voor zorgen dat je niet weet hoe je op een normale gezonde manier aandacht krijgt en kunt samenwerken met anderen.

Want als je wat ouder wordt, dan wil je zelf een huis en voor je eten kunnen zorgen. Hiervoor moet je werken en dat houdt in, aandacht geven en krijgen aan andere mensen. Al is het maar omdat je bepaalde onderdelen voor apparatuur nodig hebt.

Als je het gevoel hebt dat je veilig een huis boven je hoofd hebt en voeding in je buik. Dan kun je verder, bijvoorbeeld met het vergaren van kennis. Die kennis kan je bijvoorbeeld helpen om een mooier huis te krijgen of om geld te hebben om sociale uitjes te maken met andere mensen.

Of om simpelweg je date te kunnen betalen (al is het maar je eigen helft).

Zo zie je dat het een behoorlijke tijd in je leven kan duren voordat je het gevoel krijgt dat je toch anders moet leven. Dat je meer wilt leven naar je eigen waarden, want dit gevoel krijg je vaak pas als alles eigenlijk wel lekker loopt, maar toch niet helemaal.

Het duurde bij mij ook lang voordat ik de klik van bouwvakker naar hypnose trainer maakte, maar het heeft allemaal te maken met motivatie en of mijn basis goed was.

In mijn geval heeft het zelfs een beetje te maken met posttraumatische groei, maar dat is een ander verhaal.

Je ziet wel in de opbouw van de piramide dat er in de loop van je leven van alles kan gebeuren wat zelfrealisatie in de weg staat. Het aller irritantste is no - dat als je heel slim bent - je erachter komt dat jij vooral jezelf in de weg staat, doordat ervaringen uit je leven je overtuigingen hebben gegeven over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin “hoort” te functioneren.

Je kunt door je opvoeding denken dat je bijvoorbeeld alles zelf moet doen, doordat je ouders je alles zelf lieten uitzoeken.

Je kunt door prille tienerrelaties denken dat mensen van het andere geslacht niet te vertrouwen zijn.

Je kunt denken dat je geen “nee” kunt zeggen op je werk, waardoor je je in een burn-out werkt in plaats van toegeeft aan dat gevoel dat het misschien toch anders moet.

Hypnose om de basis goed te krijgen voor zelfrealisatie

Bij een hypnotherapeut kun je achterhalen welke overtuigingen ervoor zorgen dat je het lastig vindt om voor je eigen doelen te kiezen.

Een hypnotherapeut kan bijvoorbeeld helpen om met regressie te achterhalen welke overtuigingen je belemmeren om een baan te zoeken die bij je past, of om jezelf de tijd en het geld te gunnen om een bepaalde hobby op te pakken.

Dit kunnen allerlei overtuigingen zijn, maar vaak zijn die gevormd in je kindertijd. Dat is namelijk de periode in je leven waarin je onderbewust bepaalt hoe de wereld werkt en hoe jij moet doen om jezelf staande te houden.

Echter, we evalueren die overtuigingen meestal niet bewust en daardoor kunnen kinderlijke overtuigingen je tot ver in je volwassen leven beïnvloeden.

Met regressie zorg je er samen met een therapeut voor dat als die overtuigingen niet handig zijn, je ze alsnog repareert, zodat je ze je niet meer belemmeren[4].

Je basis wordt dan in orde gemaakt.

In die regressietechniek zijn er weer meerdere dingen die een therapeut kan doen om de overtuiging te repareren. Angsten worden dan bijvoorbeeld vaak behandeld met de fast fobia techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat je het gevoel bij het moment kunt loskoppelen, omdat je aan je onderbewuste duidelijk maakt dat dat niet meer aan de hand is.

In de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland leer je deze techniek ook.

Het gesprek met het innerlijke kind aangaan is juist een techniek die helpt om problemen in relaties die in de kindertijd zijn ontstaan op te lossen. Op die manier krijg je meer begrip en compassie voor jezelf en zelfs voor mensen die destijds voor problemen hebben gezorgd. Dit betekent niet dat wat er is gebeurd goed is, maar het zorgt ervoor dat je het los laat en niet meeneemt in de rest van je leven.

Ook dit komt aan bod in de opleiding van het Hypnose Instituut Nedeland.

Aan de slag met hypnose

Wil jij jezelf of anderen helpen met zelfrealisatie? Dan is kennis van hypnose een geweldige manier.

Kom eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je in voor een van onze evenementen of opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen