Ouder worden: De achteruitgang of vooruit met wijsheid?
17 april 2020 
in Angst
7 min. leestijd

Ouder worden: De achteruitgang of vooruit met wijsheid?

Tijdens mijn verjaardag zat ik na te denken over ouder worden. Want er zijn allerlei overtuigingen gekoppeld aan ouder worden, zoals dat ouderdom met gebreken komt en dat als je ouder wordt, alles minder wordt. Dit soort dingen wil ik liever niet geloven.

Of: "Als je ouder wordt, dan wordt het allemaal minder." 

Op mijn leeftijd - misschien als je dit luistert denk je: ‘Jouw leeftijd? Je bent een broekie.’ Of je denkt: ‘Jezus wat is dit een oude zak.’ Het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Op mijn leeftijd, ik ben 44, worden veel mensen chronisch ziek. Dus dat ze medicijnen moeten nemen, dat er schildklierproblemen zijn of problemen met de cholesterol. En de meeste mensen vinden dat normaal.

11 miljoen Nederlanders slikken medicijnen. Dit vind ik schrikbarend veel. Je kunt je afvragen of dit ook echt nodig is. Wat als je een andere leefstijl zou hebben? Ik denk dat de meeste medicijnen dan gewoon niet nodig zijn.

Als ik naar mezelf kijk,  was ik er toen ik 42 werd beroerder aan toe dan nu. Vorig jaar ging het al iets beter en nu ben ik sterker en fitter dan ik ooit geweest ben. Ik heb er nog nooit zo goed uitgezien of me zo goed gevoeld.

Nu is 44 niet heel oud, ik ben niet 84. Het is wel interessant om te merken dat je ook kunt zeggen: “Hoe ouder je wordt, hoe gezonder je wordt.” Hoe beter je begint te beseffen dat sommige keuzes niet handig zijn om te maken. Je zou kunnen zeggen dat ouder worden ook wijzer worden is, waardoor je slimmere of betere keuzes gaat maken.

In mijn geval is dat zo, maar ik weet dat dit voor veel mensen niet zo is. Die conformeren zich aan het idee dat ouder worden met gebreken komt en dat als je oud wordt je hulpmiddelen nodig hebt om te leven, zoals met medicijnen voor je bloeddruk.

Waar begint het verval?

Toen ik 20 was maakte ik echt hele slechte keuzes, maar dat kwam door het idee dat ik niet wilde leven. Dus wat maakte het uit? Achteraf maakte ik dus keuzes die niet handig waren of zelfs heel slecht. Dat wist ik toen wel, maar het interesseerde me niet.

Nu kun je zeggen dat het naïeve jeugdigheid was, maar dat was het niet. Ik had gewoon geen zin om te leven en dan maakt het ook niet uit wat je doet. Dan ga je gewoon zuipen en gebruiken. Als het je niets uitmaakt, voor wat of wie zou je het dan doen?

Het leverde ook nog eens wat op, want als ik dronk dan voelde ik de pijn niet van de depressief of van het bang zijn. Het was allemaal ellende en dat verbroederde soms ook, want ik had diverse zuipmaatjes en we gingen samen naar feestjes. Dus ik had toch een soort broederschap en een sociale connectie. Als je dit niet deed, dan had je die sociale connectie niet en dan voelde je de pijn weer. Dus dan ga je toch weer drinken.

Er zat verder geen plan achter. Als je het goed gaat analyseren, dan was het gewoon niet slim. Dom is wat anders. Dan heb je er niet over nagedacht.

Niet slim is wat anders dan dom.

Het was namelijk wel de perfecte strategie om niets te voelen en erbij te horen, maar het was ook een destructieve strategie. Wat er wel voor zorgt dat je op een gegeven moment pijn gaat voelen.

Ik vond het een bijzondere tijd om te drinken, maar nu heb ik er helemaal geen zin in, omdat ik nu voldoening haal uit mijn sociale leven, mijn werk en mijn sport. Dus uit die drie contexten haal ik veel voldoening en daar hoor ik ook bij zeg maar. En pijn om te verdoven is er niet meer, dan ga je dat automatisch niet meer doen.

Ik zeg niet dat een drankje niet goed is, maar ik blijf liever helder nu. Dat is een groot verschil. Ik heb er ook geen zin meer in om een dag of twee te herstellen van een Koningsdag of zo. Ik heb wel betere dingen te doen.

Het maken van wijzere keuzes

Dus je gaat andere keuzes maken, maar dat komt doordat je eigenlijk dezelfde dingen anders hebt georganiseerd. Natuurlijk wil je er nog steeds bij horen, maar dat is nu anders. In de sport hoor ik erbij, in mijn gezin hoor ik erbij en op mijn werk heb ik iets gecreëerd waardoor ik het gevoel heb dat ik iets beteken en erbij hoor.

Daarnaast heb ik de oude pijn opgelost, waardoor ik dat niet meer hoef te verdoven.

Dan ga je automatisch dat soort dingen niet meer doen en dat levert behoorlijk wat op aan gezondheid, fitheid, kracht, helderheid en meer focus.

Als je dan een keer je bloed laat testen is het allemaal veel beter. De hoge bloeddruk en cholesterol en dat soort dingen zijn beter, maar het begint bij waarom je de dingen doet die je doet.

Waarom wil je graag naar feestjes toe?

Vanuit welke motivatie doe je dat? Doe je iets om te verdoven, te vermijden of voor plezier. Vroeger had ik natuurlijk gezegd dat ik het voor mijn plezier deed, maar als ik eerlijk was kon ik wel zeggen dat het voor het verdoven was. Dus als je jezelf die vraag stelt moet je ook eerlijk zijn.

Waarom zou je dat ene biertje of wijntje per dag nemen? Voor wat?

Ja, dan zeg je dat je van het leven moet genieten en dat is ook zo. Maar wanneer het je wat gaat kosten – zoals dat het ene wijntje voor een hoge bloeddruk of een pilletje voor cholesterol zorgt – is dat het dan waard?

Kun je niet gewoon genieten met een glas water of zo?

Gif uit je leven halen

Alcohol en suiker zijn bijvoorbeeld gewoon gif. Als je dat uit je leven kunt halen is dat goed. Geniet je van het leven door gif te nemen? Dan kun je net zo goed XTC, coke, speed en heroïne bij je spaghetti nemen. Dat is toch genieten?

Op de opiumlijst staat alcohol gelijk met heroïne op 1 en XTC op nummer 17 geloof ik. En van allebei kun je genieten, alleen van de ene iets langer (het XTC pilletje) dan van de andere.

Maar goed, de vraag is altijd: Waarom zou je het doen? Is het een gewoonte geworden die niets meer oplevert? Vaak is dat zo. Op het moment dat je er dan mee stopt en je doet het heel af en toe nog. Dan geeft het veel meer genot dan als je iedere dag drinkt.

Alcohol is een ziekmaker dus waarom zou je dat doen? Het is niet dat ik 1 of andere evangelist ben. Al snuif je 5 gram per dag, maakt mij niet uit.

Is het een gewoonte geworden die je niets meer oplevert of doe je het om echt te genieten? Dan stop je er gewoon voor een tijdje mee en dan neem je nog af en toe een wijntje bij echt lekker eten, dan wordt het genot.

Als je het dagelijks doet, is het meer een gewoonte.

Als je dus wat ouder wordt, word je wijzer en kun je nadenken over waarom je doet wat je doet. Vaak is het een gewoonte of een verdoving en maar heel soms is het echt iets waar je van geniet.

Als je zegt dat je elke dag geniet, is dat dan wel zo? Als je later dement wordt vanwege dat wijntje, is dat het dan waard?

Op de lange termijn kunnen we dingen niet helemaal overzien, maar als je 40+ bent kun je gaan nadenken over of je financieel vrij bent op je 65ste en of je met deze levensstijl dan nog gezond bent, zodat met je kleinkinderen je kunt spelen. Hoe gaan je relaties en gaat dat de rest van je leven goed?

Je hebt dingen zelf in de hand

Natuurlijk overkomt het leven je ook en kan er van alles gebeuren, maar je hebt wel aardig wat zelf in de hand. Als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt, herstel je sneller als je fit bent dan wanneer je een bankhanger bent.

Als je 20 bent heb je dat besef misschien niet… Sommige jongelui wel hoor! Maar sommige van mijn leeftijd hebben het ook nog steeds niet. En dan begint het toch wel cruciaal te worden dat je wat wijzer begint te worden op verschillende gebieden zoals financieel en gezondheid en dat soort dingen. En er is van alles te vinden daarover. Ik ben geen expert wat betreft healthy lifestyle ofzo. Ik weet ongeveer wat goed is voor mij en ik ben daar elke dag over aan het leren.

Het is goed om jezelf te informeren over wat mogelijk is. Ik heb bijvoorbeeld gekeken hoe ik op een andere manier mijn behoeftes kon vervullen in plaats van verdoven. Ik wilde ergens bij horen en toen heb ik gekeken hoe ik ergens bij kan horen, in plaats van te horen bij mensen die zichzelf verdoven.

Het is verstandig om oude pijn op te lossen, want dat kan nog steeds een reden zijn om te snuiven, te gokken, te eten of te Netflixen.

Dus doe je bepaalde dingen, neem dit dan even onder de loep. Dit kan soms pijnlijk zijn, maar het kan pijnlijker zijn om op een gegeven moment als een wrak door het leven te gaan.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1063706-verjaardagswijsheid

Oude pijn en gewoontes onder de loep nemen

Er zijn meerdere manieren om oude pijn en gewoontes onder de loep te nemen. Hypnose is voor mij de snelste manier om te achterhalen waarom je doet wat je doet en om dat vervolgens te veranderen.

Een techniek die hiervoor van belang is, is regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop een bepaalde pijn is ontstaan. Vervolgens ga je dat moment in je gedachten veranderen om de pijn weg te nemen. Hier helpt een hypnotiseur je mee.

Wat je ook kunt doen is juist bepalen waar je in de toekomst wilt zijn. Stel je bent nu 40 en je wilt je leven veranderen. Hoe wil je bijvoorbeeld dat deze er over 1 of 2 jaar uitziet? Een hypnotherapeut kan je helpen een plan te maken om je gewoontes zo te veranderen dat je dit ideaalbeeld ook écht bereikt.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Deze worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Je kunt ook naar een seminar komen waar je meer ziet over wat allemaal mogelijk is met hypnose. Bekijk de agenda om te zien waar en wanneer deze gegeven worden.

Wil jij juist mensen helpen hun gewoontes onder de loep te houden? Dan kun je je ook inschrijven voor de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Deze worden online gegeven en in Zwolle of Wormerveer.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen